Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:273 (2017-2018)
Innlevert: 16.11.2017
Sendt: 16.11.2017
Besvart: 24.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Er det ikke på tide at helseministeren nå tar grep for å sikre forsvarlig kreftbehandlingen for en hel helseregion(500 000 innbyggere)?

Begrunnelse

Undertegnede sendte inn følgende spørsmål til helseministeren 16.10.2017: Hvilket grep vil statsråden ta for å sikre nok ressurser til avdeling for patologi ved Drammen sykehus, som har en avgjørende rolle i å sikre god kreftbehandling for en hel helseregion?

Helseministeren ga følgende svar:

"Helse Sør-Øst RHF har innhentet en redegjørelse fra Vestre Viken HF, som viser til at det er satt i verk tiltak som skal "sikre at alle pasienter, inkludert de høyt prioriterte kreftpasientene, får en forsvarlig behandling."

I dag kan vi lese i Drammens Tidende om to måneder ventetid for svar på kreftprøvene. Sykehuset hevder det tar 3,7 dager.
Pasienter, de ansatte og pasientombudet er svært bekymret over situasjonen. Pasientombudet sier følgende:

«Å følge nøye med høres ikke ut som et tiltak. Da kan det plutselig være for sent. Prøver skal vurderes. Prøver skal ikke bli liggende. Det kan ramme pasientene og folk kan dø. Det kan fort bli en alvorlig svikt, sier Arnesen som plasserer ansvaret hos ledelsen.»

Det ser ut som helseministeren mangler kontroll på situasjonen. Nå må helseministeren ta grep. Innbyggerne og de ansatte må få en garanti på at det nå blir ryddet opp. De skal være trygg på at det skal gis forsvarlig og god kreftbehandling.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til mitt svar datert 16. oktober 2017 på spørsmål nr. 55 til skriftlig besvarelse fra representanten Gharahkhani, der jeg gjorde rede for ansvar og roller innenfor helseforetaksmodellen. Jeg har på nytt henvendt meg til Helse Sør-Øst RHF om forholdene som representanten Gharahkhani tar opp i sitt spørsmål.
Helse Sør-Øst RHF har gitt følgende tilbakemelding:
"Helse Sør-Øst RHF har vært i dialog med Vestre Viken HF og også hentet inn informasjon fra andre helseforetak. Helse Sør-Øst RHF følger med på at svartider følges opp, og ser det som positivt at det er avklart at andre helseforetak er behjelpelig ved behov. Vestre Viken HF gir følgende redegjørelse:
"Avdeling for klinisk patologi i Vestre Viken mottar om lag 75.000 prøver årlig. Vurdering av vevsprøver er i hovedsak en manuell prosess med en rekke prosesseringsledd som ender med tynne vevssnitt. Disse vurderes så i mikroskop. Diagnostikken kan også kreve spesialundersøkelser før endelig diagnose fastsettes. Tid fra prøven mottas til svar kan gis, vil derfor variere.
Det er viktig å understreke at prøvene prioriteres etter hvilken problemstilling som foreligger. Der hvor det er mistanke om kreft, behandles prøvene som hasteprøver. For slike prøver var svartiden for avdelingen i Vestre Viken gjennomsnittlig 3,7 kalenderdager (2,6 virkedager) i oktober, og er tilsvarende hittil i november. Målsettingen er at mer enn 90 % av hasteprøvene skal være besvart innen 5 virkedager. Det målet nås. Svartiden i Vestre Viken er som ved tilsvarende avdelinger i Helse Sør-Øst.
For andre prøver er svartiden lengre, og også her avhengig av prioritering etter hva som vurderes som viktigst. Vestre Viken ønsker å gi raskt svar, men svartiden kan bli lenger enn ønskelig. Svartidene i Vestre Viken synes også her å ligge på omtrent som en del andre tilsvarende avdelinger.
I spørsmålet er det anført at det er to måneders ventetid for svar på «kreftprøver». Den prøven det henvises til ble besvart etter 5 uker. Dette var lengre ventetid enn det som er vanlig i avdelingen for slike prøver og klart lengre enn ønskelig. Det er beklagelig, men vurderes innenfor det forsvarlige for prøver hvor kreft ikke er noen problemstilling.
Foretaksledelsen følger situasjonen ved Avdeling for klinisk patologi tett, slik at nødvendige tiltak kan iverksettes for å sikre forsvarlig helsehjelp til enhver tid. Patologiavdelingene ved Akershus universitetssykehus og Sykehuset i Vestfold har avlastet noe nå. Det vurderes også om det er ledig kapasitet ved andre avdelinger for å sikre driften fremover.""