Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:226 (2017-2018)
Innlevert: 10.11.2017
Sendt: 10.11.2017
Besvart: 24.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Kvinner skal ha en-til-en-omsorg fra jordmor i aktiv fødsel. Likevel rapporterer jordmødre til oss i SV at mange kvinner føder uten jordmor. Den eksakte situasjonen er uoversiktlig fordi sykehusene holder informasjonen om avvik fra rettigheten hemmelig, på tross av begjæringer om innsyn. Systemet for å rapportere kan også være for dårlig. Vi er bekymret for at statsråden ikke har oversikt over situasjonen for fødende.
Hvor stor andel av fødende har ikke en-til-en-omsorg fra jordmor i aktiv fødsel?

Begrunnelse

Tidsskriftet for jordmødre har henvendt seg til flere sykehus og bedt om innsyn i avviksmeldinger ved fødeavdelinger. 10. januar ba tidsskriftet om innsyn i avviksmeldinger i tidsrommet 1. juli 2016 til 3. mai i år.
Som eksempel avslo OUS kravet om innsyn. Tidsskriftet klaget på avgjørelsen. Helse- og omsorgsdepartementet opphevet avslaget. Men informasjonen er ennå ikke gitt. Stortinget vet ikke i hvor stor grad kvinner får en-til-en-omsorgen de skal ha når de føder.
Jordmødre rapporterer at det er vanskelig å føre avvik på problemer grunnet lite tid og manglende bemanning. Det tar tid å rapportere avvik og når avviket oppstår fordi du ikke har tid, kan det naturlig føre til at det ikke er tid til å rapportere avviket. På tross av at fødetilbudet på flere måter opererer som et akutt-tilbud med plutselig stor pågang er det ikke finansiert som akutt-tilbud. Jordmødrene rapportere at når pågangen er svært stor kan det føre til at kvinner ikke får en-til-en-omsorg i aktiv fødsel. At rapporteringssystemet er tungrodd fører da også til at de ikke rekker å rapportere avviket. De ønsker seg enklere måter å rapportere spesielt denne type avvik som grunner i mangel på tid og personale.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fødsel av et nytt barn er en av de største begivenheter i et menneskes liv. Det er forståelig at folk er svært opptatt av kvaliteten i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.
Vi bor heldigvis i et land der resultatene av denne omsorgen er blant de beste i verden. Vi har lav nyfødt- og mødredødelighet og færre keisersnitt enn mange andre vestlige land. Dette er resultater vi kan være stolte av.
Helsedirektoratet har i sin veileder "Et trygt fødetilbud" gitt en anbefaling om at alle fødende skal ha en jordmor hos seg så tidlig som mulig i aktiv fase av fødselen og til fødselen er over. Dette er en anbefaling, og ingen pasientrettighet. Det er et mål alle helseforetakene arbeider aktivt for å nå, men de store sesong- og dag til dag-variasjonene i fødselstall gjør det krevende å nå dette målet for 100 prosent av de fødende. At målet om tilstedeværelse i hele den aktive fasen av fødselen ikke nås, betyr imidlertid ikke at kvinnen føder uten jordmor. At barnet blir født uten at jordmor er tilstede, skjer heldigvis meget sjelden. Slike hendelser, som kan føre til betydelig personskade, bør meldes til meldeordningen i Helsedirektoratet i henhold til spesialisthelsetjenestelovens § 3-3.
I oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene for 2017 stilte jeg krav om at helseforetakene skulle dokumentere i avvikssystemet hendelser der anbefalingen om tilstedeværelse av jordmor ikke ble fulgt opp. Hensikten med dette kravet var ikke å innføre en rapporteringsordning til departementet, men å sikre at avvik fra anbefalingen ble brukt i helseforetakenes eget forbedringsarbeid. Når det gjelder innsyn i avvikssystemet, kan den enkelte virksomhet vurdere dette i henhold til offentlighetslovens § 9, som lyder:

"Alle kan krevje innsyn i ei samanstilling av opplysningar som er elektronisk lagra i databasane til organet dersom samanstillinga kan gjerast med enkle framgangsmåtar".

I den konkrete saken det vises til, ba departementet Oslo universitetssykehus om å vurdere om det kunne gis innsyn etter § 9. Departementet foretok ikke den konkrete vurderingen av om det skulle gis innsyn i dokumentene.
Når det gjelder valg av system for avviksregistrering, er dette et ansvar for helseforetakene. Man bør tilstrebe å velge et system som er brukervennlig og som legger til rette for at hendelser som bør registreres, faktisk blir registrert.
Fødselsomsorgen finansieres i likhet med all annen somatisk behandling gjennom basisbevilgningen og innsatsstyrt finansiering (ISF). ISF refusjonen beregnes ut fra den gjennomsnittlige kostnaden i de ulike diagnosegruppene (DRG).