Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:215 (2017-2018)
Innlevert: 09.11.2017
Sendt: 09.11.2017
Rette vedkommende: Innvandrings- og integreringsministeren
Besvart: 16.11.2017 av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hvilke tiltak er til nå iverksatt for å forhindre at barn blir sendt til hjemlandet mot sin vilje, og hva vil statsråden gjøre for at foreldre med innvandrerbakgrunn blir bedre integrert slik at de på en god måte klarer å harmonisere egen kultur og tradisjoner med norske regler, normer, og verdier?

Begrunnelse

Den 08. nov. avslører NRK at norske barn og unge med somalisk bakgrunn blir sendt til såkalte koranskoler til foreldrenes hjemland. Vitnesbyrd fra noen av oppholdene gir innblikk i en grusom tilværelse for flere av barna. Dessverre er ikke dette et nytt fenomen. Vi er kjent med at en del foreldre med innvandrerbakgrunn sender sine barn til hjemlandet når de opplever at barna blir "for norske".

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Vi vet at unge med innvandrerbakgrunn blir sendt til utlandet mot sin vilje, og vi er kjent med alvorlige forhold noen av disse utsettes for under slike opphold. Dette er uakseptabelt og noe jeg tar svært alvorlig. Utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter til å gi bistand til ungdommene som befinner seg utenfor norsk jurisdiksjon. Det er derfor svært viktig at foreldre tar ansvar for at praksis og holdninger endres. Jeg mener vi må se på hvordan vi i felleskap kan styrke arbeidet her hjemme for å forhindre at unge blir sendt ut. Jeg vil fremover vurdere tiltak for å forebygge og så langt det er mulig forhindre at barn utsettes for denne type tvangsopphold. 9. november 2017 kalte jeg derfor inn til et politisk møte med syv av mine statsrådskollegaer for å drøfte hva vi kan iverksette av tiltak for å hindre at dette skjer med flere. Vi vurderer flere tiltak og har avtalt at vi følger opp med nytt møte innen to uker. Hensikten er å styrke innsatsen med grep ut over de forslagene som alt ligger i Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse som ble lansert 8. mars 2017. Jeg vil understreke at det jobbes med denne problemstillingen i førstelinjetjenesten som ledd i det mangeårige arbeidet med handlingsplaner.
Flere av tiltakene i handlingsplanen for 2017-2020 er godt i gang, men i tillegg ser vi nå på andre relevante grep som kan være aktuelle, blant annet endringer i passloven og andre lover. Vi skal foreta en gjennomgang av noen av disse sakene for å se hvor det har sviktet og styrke informasjonen til ungdom og foreldre.