Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:202 (2017-2018)
Innlevert: 07.11.2017
Sendt: 08.11.2017
Besvart: 14.11.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Når fremmer regjeringen forslag til endringer i ordningen med fri rettshjelp, jf. Stortingets vedtak av 2. desember 2016, og er det slik at departementet også vurderer rettighetene til norske statsborgere i utlandet i sin gjennomgang av ordningen med fri rettshjelp og i eventuelle forslag til endringer av denne ordningen?

Begrunnelse

Regelverket er slik i dag at en norsk borger som har vært utsatt for straffbare handlinger i utlandet i utgangspunktet kun har rett til fri rettshjelp etter de regler som gjelder i det landet hvor hendelsen fant sted. Enkelte land tilbyr ikke fri rettshjelp i denne typen saker. I slike tilfeller kan dermed norske statsborgere som har vært utsatt for en voldshandling i utlandet ende i en situasjon hvor de ikke mottar fri rettshjelp, selv om de ville hatt krav på dette om hendelsen skjedde i Norge. Stortinget vedtok 2. desember 2016 at Justis- og beredskapsdepartementet skal ha en gjennomgang av ordningen med fri rettshjelp, bl.a. for å se på inntektsgrensene, om ordningen skal utvides til flere saksområder eller om det bør gjøres andre endringer i ordningen. Rettighetene til nordmenn i utlandet ble ikke spesifikt nevnt i vedtaket, men det kan være et naturlig tema å diskutere når saken havner i Stortinget. Det er derfor grunn til å stille spørsmål ved om dette temaet er en del av departementets vurderinger når de forbereder saken.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Stortinget vedtok 2. desember 2016 en anmodning til regjeringen om å foreta en gjennomgang av ordningen for fri rettshjelp for å se om den bør utvides til flere områder, eller endres på andre måter, for å sikre at den blir mest mulig rettferdig, målrettet og effektiv. Justis- og beredskapsdepartementet har startet arbeidet med oppfølgning av vedtaket. Dette er et krevende arbeid, og det er per i dag for tidlig å si når et eventuelt forslag til endringer vil bli fremmet.
Departementet vil i gjennomgangen av ordningen vurdere om, og eventuelt i hvilket omfang, norske myndigheter bør bistå med å sikre rettshjelp til norske statsborgere i utlandet som er part i en sak for en utenlandsk domstol eller forvaltningsorgan.