Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:172 (2017-2018)
Innlevert: 02.11.2017
Sendt: 03.11.2017
Besvart: 17.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kor mykje pengar har Helse Sør Øst totalt brukt på avtalen med eksterne partnarar for modernisering av IKT- infrastrukturen, inkludert bøter helseføretaket har fått frå Datatilsynet, og kva kostar det Helse Sør øst å trekke seg ut av avtalen?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Sør-Øst RHF har informert departementet om at den eksisterende infrastrukturen i regionen har store mangler, og at det er helt nødvendig å gjennomføre en standardisering og modernisering for å sikre en trygg og sikker drift fremover. En modernisering vil uansett valg av gjennomføringsmodell måtte skje i samarbeid med leverandørmarkedet.
Da IKT-infrastrukturmoderniseringen ble stilt i bero ble det nødvendig for Sykehuspartner HF å overføre økonomiske midler fra det som ellers ville vært utbetalinger i henhold til kontrakt til den eksterne leverandøren, til investeringer i egen regi for å sikre trygg og stabil drift.
Ifølge Helse Sør-Øst RHF gjennomføres det nå en nødvendig replanlegging av hele programmet for modernisering av IKT-infrastruktur. De kostnader som har påløpt fra avtaleinngåelse i oktober 2016, vil i stor utstrekning kunne gjenbrukes dersom samarbeidet med den eksterne leverandøren videreføres, men i mindre grad kunne gjenbrukes dersom avtalen termineres.
Det gjennomføres også viktige tiltak i regi av Sykehuspartner HF for å forsterke informasjonssikkerhet og tilgangsstyring. Dette er viktige tiltak uavhengig av om avtalen videreføres eller termineres, og skjer nå dels i egen regi og dels ved bruk av leverandørmarkedet.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det ikke vil påløpe ekstra gebyrer for å komme ut av avtalen, men man må dekke påløpte kostnader hos leverandør. Påløpte kostnader vil være gjenstand for vurderinger med hensyn til grad av gjenbruk av investeringer i et annet gjennomførings-alternativ, både i form av dokumenterte planer, hardware og software. Det er således ikke mulig per i dag å si hva som vil bli de reelle kostnadene dersom avtalen skulle bli sagt opp.
Helse Sør-Øst RHF har ellers informert departementet om at det nå pågår forhandlinger med ekstern leverandør, og det vil kunne svekke forhandlingsposisjonen dersom man nå går ut med detaljer, herunder økonomiske beløp, knyttet til forhandlingene.
Jeg vil avslutningsvis gjøre oppmerksom på at Datatilsynet foreløpig kun har kommet med et varsel om vedtak om overtredelsesgebyr. Helseforetakene er gitt en frist for å melde sine eventuelle merknader innen 24. november i år.