Skriftlig spørsmål fra Øystein Langholm Hansen (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:74 (2017-2018)
Innlevert: 17.10.2017
Sendt: 18.10.2017
Besvart: 24.10.2017 av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Øystein Langholm Hansen (A)

Spørsmål

Øystein Langholm Hansen (A): Hvilke steder i landet har ikke tilbud om gratis internett i dag og hvordan vil regjeringen legge til rette for at dette initiativet og støtteordningen som er varslet kan gi flere innbyggere i Norge tilgang til gratis internett?

Begrunnelse

Europakommisjonen, Europaparlamentet og Rådet ble 29. mai enige om initiativet WiFi4EU, som skal støtte utbredelsen av gratis internett i offentlige parker, bygninger, biblioteker, helsesentre og museer.

Ketil Solvik-Olsen (FrP)

Svar

Ketil Solvik-Olsen: Spørsmålet som representanten stiller er todelt. Den første delen av spørsmålet gjelder hva som er status for dagens tilbud av gratis internett i Norge. Den andre delen gjelder hvordan regjeringen vil legge til rette for at EUs nye støtteordning for etablering av gratis trådløse nett (Wifi4EU) kan gi flere innbyggere i Norge tilgang til gratis internett.
Når det gjelder dagens tilbud om gratis internett i Norge, så er det etablert en rekke trådløse nett (WiFi-soner) rundt om i landet som tilbyr gratis tilgang til internett. Disse nettene er etablert og driftes både av offentlige og private virksomheter. Eksempelvis har mange kommuner etablert gratis trådløse nett i bysentra og/eller i biblioteker og BaneNOR har etablert trådløst nett på flere større togstasjoner. I privat regi er det gratis trådløse nett i mange kjøpesentre, butikker, kafeer, osv. Det finnes ingen offentlig samlet nasjonal oversikt over hvilke områder i Norge som har slik tilgang til gratis internett. Det er imidlertid etablert private tjenester som kan gi en slik oversikt. Som statsråd kan jeg naturligvis verken bekrefte eller avkrefte at disse oversiktene gir et korrekt bilde.
Når det gjelder det nye initiativet fra EU, WiFi4EU, vil jeg først gi en kortfattet status når det gjelder den formelle og rettslige implementeringen i Norge. Deretter vil jeg overordnet redegjøre for planlagt gjennomføring i Norge på det operative nivået.
WiFi4EU er en del av EUs program Connecting Europe Facility (CEF) som løper fra 2014–2020 og har tre deler. Norges deltakelse i CEF er begrenset til områdene bredbånd og digitale tjenester, samlet i programdelen CEF Telecom. Programmet gir finansiell støtte til prosjekter som bidrar til utviklingen av grenseoverskridende digital infrastruktur for utveksling av data, informasjon og tjenester. EU har vedtatt (Fotnote 1) å etablere støtteordningen WiFi4EU for etablering av gratis WiFi-soner i medlemsland. Ordningen skal i hovedsak finansieres av CEF, og KMD (Fotnote 2) har fått bekreftelse fra EU-kommisjonen på at Norge kan delta i Wifi4EU på linje med medlemsland. Det er imidlertid enkelte uavklarte spørsmål knyttet til norsk deltakelse i ordningen. Det viktigste uavklarte spørsmålet er om EU vil akseptere at Norge kan delta i ordningen før endringer i forordningen som regulerer denne er formelt innlemmet i EØS-avtalen. WiFi4EU vil etter planen ha sin første utlysning av midler i februar 2018, mens det foreløpig ikke er avklart når forordningen kan innlemmes i EØS-avtalen. Dette spørsmålet vil måtte få en rask avklaring, gitt den korte tiden som gjenstår før første utlysning av midler.
Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har det nasjonale koordineringsansvaret for CEF Telecom i Norge, mens Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil være nasjonalt kontaktpunkt for WiFi4EU. Difi og Nkom har startet arbeidet med den operative innføringen av ordningen i Norge. I denne forbindelse har Nkom i samarbeid med Difi sendt ut informasjon om ordningen til alle fylkeskommuner som igjen er blitt bedt om å formidle informasjonen til kommunene. Nkom og Difi har også bedt om informasjon tilbake fra kommunene om hvilket tilbud av offentlige trådløse soner som finnes i dag, hvilke planer om slike soner som eventuelt foreligger og om hvilke steder i kommunen det typisk kan være aktuelt å dekke med gratis trådløse soner (parker, turistområder, offentlige bygninger).
Alle praktiske forhold rundt ordningen er ennå ikke klare, men det er kommunisert fra EUs side at ordningen vil være enkel og lite byråkratisk. EUs totale ramme innenfor ordningen er satt til 120 millioner Euro i perioden 2018 – 2019. Søknadsprosessen skal skje via en sentral portal på EU-nivå. Det er kun kommuner eller sammenslutninger av kommuner som kan søke, og støtte gis etter "førstemann-til-mølla" prinsippet. Hvert land, herunder Norge, vil likevel bli garantert en viss andel støtte. Det legges opp til en støtte på 15—20 000 Euro per kommune. Det gis 100 prosent finansiering av kostnader knyttet til senderutstyr og installasjon, mens kommunen selv må sørge for bredbåndstilknytning frem til senderutstyret.
Jeg tror ordningen vil bidra positivt til innbyggernes mulighet for tilgang til gratis internett mange steder og i kombinasjon med støtteordningen for bredbånd vil legge til rette for tilgang til digitale tjenester i områder hvor det i dag ikke er tilfredsstillende nettilgang.

-------------

Fotnote 1:

EU-parlamentet vedtok 20. september 2017 en forordning som formelt etablerte Wifi4EU ordningen gjennom å endre den såkalte CEF-forordningen og CEF-retningslinjene.

Fotnote 2:

Norges deltakelse i CEF Telecom er finansiert over Kommunal- og regionaldepartementets (KMD) budsjett (kap 542 post 70).