Skriftlig spørsmål fra Elisabeth Fanghol (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:34 (2017-2018)
Innlevert: 11.10.2017
Sendt: 12.10.2017
Besvart: 19.10.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Elisabeth Fanghol (A)

Spørsmål

Elisabeth Fanghol (A): Mener ministeren at bruken av innleide vektere for å ivareta sikkerheten for brukere og ansatte ved legevakta er en akseptabel konsekvens av sammenslåingen av Asker- og Bærum politidistrikt og Oslo politidistrikt, og hva vil ministeren gjøre med den uholdbare situasjonen Asker og Bærum legevakt?

Begrunnelse

Asker og Bærum legevakt opplever at politiets responstid ved bråk i helgene er blitt dårligere etter sammenslåingen mellom Asker- og Bærum politidistrikt og Oslo politidistrikt. Legevakta har måttet leie inn vektere på nattestid i helgene for å ivareta sikkerheten for brukere og ansatte. Dette kan ikke være en varig løsning. Sikkerheten og tryggheten ved legevakta er en del av politiets samfunnsoppdrag.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Innledningsvis ønsker jeg å presisere at det er politimesteren i Oslo sitt ansvar å løse samfunnsoppdraget innenfor de rammebetingelsene som legges til grunn. Politimesteren må derfor prioritere mellom sine oppgaver ut fra dette.
Politidirektoratet har innhentet informasjon fra Oslo politidistrikt om sikkerheten ved Asker og Bærum legevakt. Følgende oppsummering er utarbeidet på bakgrunn av denne informasjonen:
Politiet har et ansvar for å yte hjelpe og bistand når det er påkrevd. De vurderer henvendelser ut fra alvor og omfang, og prioriterer deretter.
Formelle responstidskrav for norsk politi ble innført av Politidirektoratet i 2015 og er nasjonalstandard. Responstid er tiden det tar fra politiet mottar melding om en hendelse til første politienhet er på stedet. Responstidskrav gjelder for hasteoppdrag. I meldingsmottaket benytter politioperatørene en matrise som angir kriterier som avgjør om et oppdrag defineres som hasteoppdrag og dermed har repsponstidskrav.
I perioden 26. april – 12. oktober 2017 har operasjonssentralen i Oslo registrert totalt 22 oppdrag til Asker og Bærum legevakt, Bærum sykehus. Av totalt 22 oppdrag er ingen registrert som hasteoppdrag, men i ettertid vurderer politiet at ett av oppdragene burde vært vurdert som hasteoppdrag. Dette oppdraget hadde en responstid på 12 minutter.
Politiet mener ikke at vektere skal gjøre politiets oppgaver, og gjør derfor det de kan for å leve opp til de krav som er stilt. Kravene til politiets responstid er etablert og gjeldene når politiet blir gjort kjent med eller forstår om oppdraget er et hasteoppdrag eller ikke. Om det ikke er etablert en forståelse for hasteoppdrag, så sender politiet en patrulje så fort som mulig. Hva som er mulig er avhengig av tidspunkt og andre hendelser i distriktet. Det er operasjonssentralenes oppgave å gjøre denne vurderingen.
Samtidig kan det være forhold som skaper utrygghet ved legevakten som er av en slik generell karakter at de vurderes som mindre alvorlige, og dermed ikke kan forventes å bli løst av politiet. Arbeidsgiver selv må vurdere hvordan de kan bidra til at ansatte opplever trygghet i sin hverdag. Oslo politidistrikt ønsker uansett å bidra til at sykehuset opplever at politiet leverer gode tjenester i tråd med politiets samfunnsoppdrag.
Det er ikke tilfredsstillende at ansatte ved Asker og Bærum legevakt opplever politiets responstid som lengre enn tidligere. Dette skal politiet bidra til å gjøre noe med. Blant annet ved å sørge for en tydeligere forventningsavklaring i kommende samarbeidsmøter.
Det kan nevnes at et viktig moment når politiet kontaktes er formidlingen av situasjoner. Det er viktig at melder (som varsler politiet) er nøye med å beskrive og formidle situasjonen og egen oppfattelse. Politioperatører må som den profesjonelle part stille nødvendige spørsmål for å kunne gjøre riktige vurderinger av om det er et hasteoppdrag. Dette er et tema det er viktig å ha god dialog om.
I forkant av sammenslåingen var operasjonssentralen med på å ta initiativ til flere samarbeidsmøter for å gjøre nødvendige forventningsavklaringer. Dette ble også gjennomført med helseaktører i Asker og Bærum. Et oppfølgingsmøte er allerede planlagt og vil gjennomføres i midten av oktober. Der vil det bli diskutert hvordan man kan skape et best mulig polititilbud til blant annet legevakten.
Avslutningsvis vil jeg understreke at jeg har tiltro til at politimesteren i Oslo benytter de tildelte ressurser på en mest mulig hensiktsmessig måte, slik at sikkerheten for både pasienter og ansatte ved Asker og Bærum legevakt ivaretas.