Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:31 (2017-2018)
Innlevert: 10.10.2017
Sendt: 11.10.2017
Besvart: 18.10.2017 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): De siste ukene er det forekommet alvorlige sikkerhetsfeil på flere installasjoner på norsk sokkel, det har blant annet vært frykt for storulykker på både Kristin og Goliat feltet.
PTIL peker på at utviklingen rundt sikkerhet på sokkelen går i feil retning, hvilke konkrete grep vil regjeringen foreta seg nå for å unngå at situasjonen forverres?

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Regjeringens ambisjon er at norsk petroleumsvirksomhet skal være verdensledende på helse, miljø og sikkerhet. Dette forplikter næringen til å arbeide forebyggende og langsiktig for å oppnå stadig forbedringer i sikkerheten. Effektiviseringstiltak må aldri gå på bekostning av sikkerheten.
Som varslet, vil regjeringen i 2018 legge frem en ny stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Som grunnlag for dette meldingsarbeidet nedsatte departementet i 2016 en arbeidsgruppe med berørte parter og myndigheter for å diskutere status, utvikling og oppfølging i HMS-situasjonen. Arbeidsgruppens rapport ble lagt frem 29. september. Partene og myndigheten er enige om at det er et høyt nivå på helse, miljø og sikkerhet i norsk petroleumsvirksomhet. Samtidig har det de siste årene vært sikkerhetsmessige utfordringer og alvorlige situasjoner. Gruppen mener videre at regimet for oppfølging av helse, miljø og sikkerhet i norsk petroleumsvirksomhet i hovedtrekk er velfungerende og bør videreføres. Regimet forutsetter imidlertid at de tre partene har gjensidig tillit og respekt for hverandres roller og ansvar. Dette krever at selskapene følger opp sitt ansvar for å ivareta og videreutvikle sikkerhetsnivået. Petroleumstilsynet må være et sterkt og tydelig tilsyn. To- og trepartssamarbeidet er en viktig bærebjelke i regimet, og må styrkes og videreutvikles. Partene i arbeidsgruppen var på en rekke punkter enige om hvordan de i fellesskap vil følge opp utfordringene i næringen. Jeg legger til grunn at dette samarbeidet kommer i gang så raskt som mulig. Arbeidsgruppen har for øvrig diskutert viktige tema og problemstillinger som departementet tar videre med seg videre og vil komme tilbake til i stortingsmeldingen.
Prosjektet Risikonivået norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) er et viktig datagrunnlag om utviklingen i HMS-nivået som utarbeides i samarbeid mellom Petroleumstilsynet og næringen. Resultatene av RNNP i 2015 viste en svak negativ utvikling på flere områder. Blant annet gikk storulykkeindikatoren i negativ retning, og det ble registrert det høyeste antall hydrokarbonlekkasjer siden 2011. I 2016 var totalindikatoren for storulykke lavere enn i 2015, men allikevel dobbelt så høy som i 2014. Petroleumstilsynet pekte i 2016 på at det er behov for å redusere alvorlige hydrokarbonlekkasjer og brønnkontrollhendelser. Så langt i 2017 har tilsynet gransket tre hendelser, mot 8 i hele 2016 og 10 i 2015. RNNP for 2017 legges frem i april 2018.
Jeg er kjent med at det er bekymringer knyttet til Goliat og Kristinplattformen. Petroleumstilsynet opplyser at de tar situasjonen på disse innretningene svært alvorlig og har tatt de grep som er nødvendige for at de berørte selskapene retter opp de problemer som er påpekt og driver forsvarlig.
Sikkerheten i norsk petroleumsvirksomhet må ha høyeste prioritet, både hos næringen og myndighetene. Det er selskapene selv som har ansvaret for å ivareta helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten, og Petroleumstilsynet fører tilsyn med at selskapene ivaretar dette ansvaret. Selv om det har vært sikkerhetsmessige utfordringer og alvorlige hendelser de siste årene, kan man ikke si at sikkerheten på sokkelen går i feil retning.
Som ledd i vårt arbeid med ny stortingsmelding, inviterer departementet til et faglig seminar om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten 14. november.