Skriftlig spørsmål fra Bård Vegar Solhjell (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1612 (2016-2017)
Innlevert: 28.09.2017
Sendt: 28.09.2017
Besvart: 05.10.2017 av utenriksminister Børge Brende

Bård Vegar Solhjell (SV)

Spørsmål

Bård Vegar Solhjell (SV): Jeg har fått opplysninger om en norsk statsborger, født i Hebron, som reiste inn i Palestina med norsk pass. På vei ut ble hun nektet utreise av israelske myndigheter, og måtte søke palestinsk identitetskort. Ifølge kvinnen kontaktet hun den norske ambassaden og representasjonskontoret for hjelp til utreise, men fikk beskjed om at de ikke kunne hjelpe.
Kan utenriksministeren avklare om utenrikstjenesten velger ikke å bistå statsborgere med fødested utenfor Norges grenser, og i tilfellet hvorfor ikke?

Begrunnelse

Vi har fått opplysninger om at prosessen med å få utreise har vært langvarig og krevende for kvinnen. Ifølge henne fortalte den norske ambassaden når hun kontaktet den at Israel anså henne for å være palestiner, ettersom fødestedet i passet hennes var Hebron, og at de derfor ikke kunne hjelpe henne.
Ifølge kvinnen har hun gjentatte ganger vært i kontakt med norsk utenrikstjeneste, og har hver gang fått beskjed om at de ikke kan bistå henne. I prosessen har hun opplyst at hun er blitt presset til av israelske styresmakter til å skaffe seg et palestinsk identitetskort, noe som vil gjøre det tilnærmet umulig for henne å komme tilbake til Jerusalem, der hun har familie. Hennes israelske identitetskort, som gir henne mulighet til å reise inn og ut av Jerusalem hun opplyst er blitt ugyldig.

Børge Brende (H)

Svar

Børge Brende: Utenrikstjenesten tilbyr konsulær bistand til alle norske borgere i tråd med Meld. St. 12 (2010-2011) – Bistand til nordmenn i utlandet og utenrikstjenestelovens § 1. 2-3. ledd. Hva slags bistand norske myndigheter kan yte overfor norske borgere i utlandet vil imidlertid ikke bare avhenge av norske regler og ønsker, men også av de lover og regler som gjelder på stedet hvor vedkommende befinner seg. Nordmenn som har eller har hatt palestinsk ID, er født på Vestbredden eller Gaza, eller har familie som har tilknytning til Vestbredden eller Gaza, eller har foreldre eller besteforeldre som ble født eller har bodd på Vestbredden eller Gaza, kan av israelske myndigheter bli ansett som palestinske borgere. Personer som anses å være palestinske borgere av israelske myndigheter kan måtte reise til og fra Palestina på palestinsk pass eller ID-kort. Vi har tidligere uttrykt at vi er kritiske til en slik praksis, og har også tatt det opp med israelske myndigheter. I den konkrete saken bisto ambassaden i Tel Aviv og representasjonskontoret i Al Ram med råd, og hadde kontakt med lokale myndigheter ved flere anledninger. Vårt handlingsrom for å bistå var imidlertid begrenset av at israelske myndigheter anser personen som palestinsk borger.