Iselin Nybø (V): Ser justisministeren, nå i ettertid, at det er aspekter ved politiets håndtering av demonstrasjonen i Kristiansand 29. juli som kunne vært håndtert annerledes og er justisministeren bekymret for om denne episoden kan ha svekket tilliten til politiet i Agder?
Begrunnelse
Lørdag 29. juli demonstrerte nynazister i Markens gate i Kristiansand sentrum. Marsjen som ble avholdt ble flyttet fra Fredrikstad, hvor de opprinnelig hadde tenkt å avholde demonstrasjonen, etter at politiet gav avslag på søknaden. Etter hva undertegnede har forstått hadde ikke arrangørene varslet om demonstrasjonen i Kristiansand sentrum denne dagen, slik de er forpliktet til, men politiet lot den likevel gå.
De fleste er enige i at en ikke-voldelig demonstrasjon må tillates i lys av ytringsfriheten, selv om vi ikke liker det demonstrantene mener eller står for. Politiet selv ser ut til å mene at de har håndtert demonstrasjonen på en god måte og i media begrunnes dette med at det ikke utartet seg til en voldelig demonstrasjon, noe politiet hadde fryktet i forkant.
I ettertid har det imidlertid vært flere reaksjoner på måten demonstrasjonen ble håndtert. For det første reagerer mange på at demonstrasjonstoget fikk gå i Markens gate midt på dagen i juli måned. Dette er en av Kristiansands mest kjente og mest besøkte gater, spesielt om sommeren yrer det av liv i denne gaten. Det at demonstrantene fikk gå gjennom denne gaten oppfattes både som symboltungt og det medførte at andre folk måtte flytte seg og vike plass for denne grupperingen. En slik demonstrasjon kunne vært henvist til et annet sted i Kristiansand sentrum, hvor de ikke hadde fortrengt andre besøkende.
Videre har det fremkommet i media at politiet satte håndjern på og bortviste folk som nektet å flytte seg for demonstrantene. Mange reagerer på dette fordi politiet med dette tok mer hensyn til en høyreekstrem demonstrasjon som ikke var meldt inn på forhånd enn til de som faktisk oppholdt seg helt lovlig i Kristiansand sentrum denne dagen. En slik håndtering kan bidra til å svekke tilliten til politiet.
Justisministeren har uttalt til media at han har tillit til at politiet gjorde de riktige vurderingene under de forutsetningene de hadde. Statsråden har også uttalt at det ikke er en politisk oppgave å overprøve politifaglige vurderinger.