Torgeir Micaelsen (A): Hva vil helseminister Bent Høie foreta seg av strakstiltak ovenfor Norsk Pasientregister for å løse den kritiske situasjonen med lange forsinkelser av viktig forskningsmaterialet, og på lang sikt for å sikre stabilitet i tilgang på nødvending helsedata til forskning?
Begrunnelse
Forskerforum har satt søkelys på saksbehandlingstiden hos Norsk pasientregister (NPR) som nå er så lang at det bryter med loven. Registeret inneholder unike data med opplysninger om alle pasienter som får behandling i spesialisthelsetjenesten i Norge. Disse data er avgjørende for å gjennomføre store studier av folks helse.
Mangel på nødvending tilgang til dataene gjør at forskere ikke får gjennomført prosjektene sine. I april meldte NPR at saksbehandlingstiden er på et halvt år, uten å kunne gi anslag om når situasjonen kan bedres. Det er altså ingen planer om akutte tiltak, til tross for den lovpålagte behandlingsfristen på 30 eller 60 dager (avhengig av type datasett).
Professor Terje P. Hagen ved Universitetet i Oslo har kalt situasjonen kritikkverdig og frykter at prosjektet hans som er finansiert av Norges forskningsråd, må avbrytes, og at doktorgradsstudenter i verste fall må bytte prosjekt.
Forsinkelsene fører også til at internasjonale prosjekter i Norden blir påvirket.
De norske forskerne greier ikke å levere på prosjekter de har kontrakter på, finansiert av EU.
Norges forskningsråd er godt kjent med den dårlige behandlingskapasiteten hos NPR, og beskriver situasjonen som «veldig uheldig» for både forskerne og for Forskningsrådet andre som betaler for forskernes tid mens de venter på tilgang til materialet. Direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen har bedt Helsedirektoratet om å løse problemene gjennom å flytte ressurser til utleveringsseksjonen.