Heikki Eidsvoll Holmås (SV): Nylig ga regjeringen tillatelse til utfylling av Brekstadfjæra i Ørland kommune. Området er et viktig fugleområde. I forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen Natur for livet imøteså komiteen at det ble gjennomført fylkesvise prosesser for suppleringsvern - for å dekke opp manglene i dagens verneområder, Ramsar områder og Important Bird and Biodiversity Areas.
Hva gjør statsråden for å forhindre nedbygging av viktige fugleområder til utvidet vern er på plass?
Begrunnelse
Regjeringen varslet i Melding St. 14 (2015-2016) Natur for livet at den vil verne naturtyper og økosystemer som i dag ikke er godt nok dekket av vern. Stortinget stilte seg positive til dette, og Energi- og miljøkomiteen hadde følgende merknad: Komiteen har også merket seg at flere av våre verneområder er for små til å ivareta verneverdiene, og er derfor positiv til at regjeringen vil utvide eksisterende verneområder for å ivareta økologiske nettverk og øke robustheten mot klimaendringer. Komiteen imøteser at det gjennomføres fylkesvise prosesser for suppleringsvern – for å dekke opp manglene i dagens verneområder, og at Ramsarområder og IBA-områder (Important Bird and Biodiversity Areas) prioriteres. I forbindelse med fremlegg til statsbudsjettet for 2017 varslet regjeringen at arbeidet med supplerende fylkesvise verneplaner skal starte i 2017.
24. mars i år godkjente Kommunal- og moderniseringsdepartementet utfylling av Brekstadfjæra i Ørland kommune. Dette har skapt sterke reaksjoner fra blant annet Norsk Ornitologisk forening da dette området er et viktig område for fugl.
Det viktige fugleområdet (IBAet) på Ørlandet består av fire delområder: Grandefjæra, Kråkvågsvaet, Hovsfjæra og Innstrandfjæra. Alle delområdene er vernet, men utenom Kråvågsvaet er det behov for en utvidelse av eksisterende verneområder for å sikre IBAet. Ørlandet er av stor betydning for flere arter vannfugl, og fungerer både som raste-, myte- og overvintringsområde. De største ansamlingene av vannfugler finner man gjerne om høsten og gjennom vinterhalvåret. Ørlandet bestod tidligere av store myrområder og strandenger, men mesteparten av dette ble drenert og dyrket opp mellom 1960 og 1990. Viktig i forvaltningssammenheng er forekomsten av sangsvane, havelle (NT, på VU på global rødliste), sjøorre (VU på nasjonal og global rødliste), horndykker (NT, VU på global rødliste) og siland. Brekstadfjæra ligger tett inntil Hovsfjæra og burde således vært omfattet av utvidet vern. Istedet tillates det nå en nedbygging.