Iselin Nybø (V): Hvor stor andel PhD-kandidater i IKT-kompetansemiljøer er i stand til å oppnå sikkerhetsklarering, og hvordan vurderer statsråden at nasjonale kompetansemiljøer er i stand til å ivareta vitale IKT-interesser innen sikkerhet?
Begrunnelse
Undertegnede er opptatt av at Norge har tilstrekkelig med høykompetente IKT-miljøer som kan ivareta sårbare funksjoner og sikre nasjonal kontroll med viktige IKT-systemer, og at vi slik sikrer oss solid nasjonal kompetanse på IKT og sikkerhet. Dette henger nøye sammen med at vi utdanner tilstrekkelig studenter innenfor dette miljøet, og at det i denne sammenheng er tilstrekkelig med studenter som planlegger eller kommer til å ta jobb i Norge.
Undertegnede viser til Teknas gjennomgang av innhold, kvalitet og relevans i IKT-studiene, og til at det er en dreining mot mer bruk av innleid utenlandsk arbeidskraft og utkontrakteringer/offshoring av IKT-tjenester til andre land. Dette kan i mange tilfeller være en fordel, men Tekna hevder at det knytter seg usikkerhet til om nasjonen har utviklingskompetanse som gir konkurransekraft og kan ivareta egne sikkerhetsinteresser, basert på utdanningstakt og de forskningsmiljøene og ekspertisen vi har tilgjengelig. Det vises også til Meld.St.10 (2016-2017) som slår fast at det er et økt behov for å sikre nasjonen tilstrekkelig sikkerhetskompetanse innen IKT.
I denne sammenheng bør statsråden ut fra et sårbarhetsperspektiv både vurdere tilfanget av søkere til relevante forskningsprogram i Norge, hvorvidt disse er norske statsborgere som med sannsynlighet vil ta del i norsk arbeidsliv, og hvorvidt de vil kunne sikkerhetsklareres for å kunne jobbe med viktige strategiske og sikkerhetspolitiske oppgaver.