Ruth Grung (A): Ernæring er et viktig satsingsområde. Det hersker stor frustrasjon blant kandidater med bachelor og ikke-klinisk masterutdanning i ernæring om hva de kan jobbe med. Kostbehandling på sykehus har vært regulert siden 1999 da kliniske ernæringsfysiologer fikk autorisasjon, mens kostbehandling utenfor sykehus ikke er regulert. I flere år er det etterlyst en avklaring fra myndighetene om rolleavklaring.
Når vil ministeren sørge for å klargjøre hvilke arbeidsoppgaver ikke-kliniske ernæringskandidater kan utføre?
Begrunnelse
Det finnes i dag ingen retningslinjer utover det studietilbyderne selv legger til grunn i måloppnåelse og innhold i studiene. Det er flere utdanningstilbud og mange har utdannet seg enten til bachelor eller master i ikke-klinisk ernæring. De fikk jobber utenom sykehus inntil KEFF (Kliniske Ernæringsfysiologer tilknytter Forskerforbundet) startet utsending av brev til ikke-klinikere og virksomheter. I brevet ble mange av de oppgavene som ikke-klinikere var blitt forespeilet å utøve av høyskoler/universitet, betraktet som "illegalt arbeid" av KEFF. De to andre foreningene som organiserer ikke-klinikere: Norsk Forening for Ernæringsfysiologi (NFE) og Norsk Ernæringsfaglig Forening (NEFF) har i to år bedt myndighetene: HOD, KD, NOKUT og Hdir om å avklare hvilke arbeidsoppgaver ikke-klinikere kan utføre og få en hensiktsmessig rolleavklaring.
Mange har utdannet seg, er under utdanning og opplever nå at de blir utestengt fra arbeidsmarkedet og opplever at de er en uutnyttet ressurs i dagens helsetjeneste.
Her må nok en gang helseministeren og kunnskapsministeren samhandle slik at kompetanse blir brukt og at vi ikke lurer folk til å ta en utdanning som de i dag ikke får brukt.