Iselin Nybø (V): På hvilken måte arbeider statsråden med å sikre at norske utdanningsinstitusjoner har de verktøyene de trenger for at Norge kan tiltrekke seg dyktige utenlandske gradsstudenter på masternivå?
Begrunnelse
I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2017 – Innst. 12S (2016-2017) – bad komiteens flertall regjeringen om å «igangsette et arbeid med å etablere en egen strategi for hvordan Norge kan tiltrekke seg dyktige utenlandske gradsstudenter på masternivå.»
Bakgrunnen for dette var utfasingen av kvoteordningen for utenlandsstudenter, og de utfordringer som oppstod for flere institusjoner som hadde rekruttert dyktige gradsstudenter fra utviklingsland og som ikke vil kunne få den samme muligheten gjennom det nye partnerskapsprogrammet. En samlet komité slo i den forbindelse fast at Stortinget «forutsetter videre at regjeringen vil legge til rette for at det er mulig å fullføre en hel grad i Norge» og understreket at «dyktige studenter som tar en hel grad i ordinære program ved norske utdanningsinstitusjoner, bidrar ikke bare til internasjonalisering, men også til å styrke det faglige læringsmiljøet ved institusjonen.»
Undertegnende hadde forventet at dette ble fulgt opp enten i statsbudsjettet for 2017 eller i Meld. St. 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning, men konstaterer at så ikke er tilfelle. Etter hva undertegnede forstår, har departementet foreløpig ikke utarbeidet en egen rekrutteringsstrategi for internasjonale masterstudenter, og SIU har heller ikke har fått noen strategiske føringer på dette området.
Undertegnede er opptatt av at vi ikke skal undervurdere betydningen av å få dyktige utenlandske studenter inn på gradsstudier i Norge. Rekruttering av dyktige internasjonale studenter handler om å styrke kvaliteten på våre campuser og læringsmiljø. Dette handler ikke først og fremst om solidaritet eller kulturutveksling, men om å heve kvaliteten på læringsmiljøet og dermed kvaliteten på utdanningen.