Line Kysnes Vennesland (A): Det er svært ulik praksis på hvilken type informasjon som gis til mennesker som har fått operert inn hjertestarter (ICD). Det er opp til hvert enkelt sykehus om de har skriftlig informasjon å gi ut i forbindelse med operasjonen, samt om de har kurs å tilby i etterkant.
Vi helse- og omsorgsministeren ta initiativ til at ICD-bærere får et godt og likeverdig informasjonstilbud gjennom kurs og skriftlig informasjon etter å ha fått operert inn sin ICD, uavhengig av hvilket sykehus de ble operert på?
Begrunnelse
Hvert år får flere hundre mennesker operert inn hjertestarter (ICD). Det er mange ulike sykehus som utfører operasjonene og det er ulik oppfølging under og i etterkant av operasjon. Det er svært ulik praksis med hvilken informasjon den opererte og pårørende får om selve inngrepet og hvordan man skal forholde seg til fare for infeksjon, hva man kan/ ikke kan i etterkant og hvor lenge man kan forvente å være sykemeldt. Det er også manglende informasjon knyttet til eventuelt kjøreforbud, bivirkning av medisiner og skader etter eventuelt å ha vært uten oksygen ved synkope. For en bærer av ICD er det også en stor omveltning i livet i etterkant av operasjonen. Hverdagen preges av usikkerhet og utrygghet. ICD-bærere har ekstra risiko for å utvikle depresjon fordi frykten for støt kan styre livet. Også pårørende har behov for informasjon om hvordan man best kan tilrettelegge for et godt liv med ICD. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har gjennom sin ICD-gruppe fått i gang informasjonskurs ulike steder i landet sammen med sykehusene. Det er bra, men tilbudene er avhengig av hvor du bor fremfor at alle får lik tilgang på god informasjon. LHL driver også gode rehabiliteringstilbud gjennom Feiring klinikken, men ikke alle får informasjon om dette tilbudet gjennom sykehus eller fastlege.