Jan Arild Ellingsen (FrP): Ambisjonen for norsk helsevesen er å bidra til å hjelpe folk som trenger det. Samtidig er helseutfordringene til dels store og sammensatte. Ikke minst for mennesker som kommer fra krigsherjede land, med store traumer. Psykiatrien utfordres sterkt i slike tilfeller.
Hvor langt kan helsepersonell gå i tilfeller hvor religion oppfattes å være negativt for bedring hos pasienter, uten samtidig å frata vedkommende sine grunnleggende rettigheter, og samtidig sikre norske samfunn?
Begrunnelse
Det er hevet over enhver tvil at mennesker som har opplevd krig, ofte blir merket for livet. Langt på vei kan man muligens også si at personer som er tilhengere av ytterliggående religioner, kan bruke denne tilknytningen til å motsette seg behandling de mener er i strid med egen religion. Sånn sett står psykiatrien ovenfor vesentlige utfordringer som det ikke er bare enkelt å komme rundt. Både etisk og behandlingsmessig vil jeg tro at det er krevende å jobbe under slike forutsetninger. Jeg ser derfor fram til å høre hva statsråden mener er løsningen i slike tilfeller.