Anna Ljunggren (A): Hvilke tiltak mener Statsråden bør igangsettes for å redusere miljøutfordringen ved bruk av kvikksølv, og vil det være aktuelt å åpne for gjenvinning av kvikksølv i Norge?
Begrunnelse
Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene vi kjenner til, og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse. I perioden 1995 - 2013 ble utslippene av kvikksølv i Norge redusert med 66 prosent. Men utslippene er fortsatt relativt store. Batterier er den største utslippskilden.
Importen av knappcellebatterier ble doblet fra 2010 til 2013. Vi har lite data om hvor stor andel av disse batteriene som leveres som farlig avfall når de skal kastes. Den antas at den største kilden til utslipp av kvikksølv i 2013 var knappcellebatterier som havnet i vanlig søppel. Disse utslippene går til jord.
På en rekke dagligvarebutikker er det i dag mulig å levere farlig avfall, batterier men også lysstoffrør og lyspærer som inneholder kvikksølv. Det er svært liten kontroll rundt disse innleveringspunktene, og knuste lysstoffrør og lyspærer er et svært stort miljøproblem.
Det er i dag forbudt å gjenvinne kvikksølv i Norge. Eksport av produkter som inneholder kvikksølv er ikke tillatt, og Norge tillater heller ikke eksport av kvikksølv til gjenvinning i andre land. Eksport til sikker sluttdisponering tillates fortsatt, dersom det gis tilstrekkelige garantier for at kvikksølvet blir tatt ut av omløp.
Den sirkulære økonomien har blitt mer sentral i politikk-utformingen. Det er viktig å få et produkt som er avfall for noen inn i kretsløpet slik at det kan bli en ressurs for noen andre.
Det bør være et mål å få bukt med utslipp gjennom restavfall/knusing av lysstoffrør og lyspærer, men det bør også vurderes gjenvinning av kvikksølv i Norge.