Snorre Serigstad Valen (SV): Det er i dag mange asylsøkere som har fått midlertidig tillatelse, men som ikke skal bosettes og derfor blir boende på asylmottakene. Adresseavisen skrev 2. februar om en person som har bodd på mottak i hele 12 år. UDI har opplyst at det per 31. august 2016 var mer enn 340 mennesker som hadde bodd mer enn 5 år på mottak, de har tillatelse men skal ikke bosettes. Dette er en uholdbar situasjon både for dem det gjelder, men også for Norge.
Hva vil statsråden gjøre for å unngå at flyktninger blir boende på asylmottak i tiår?
Begrunnelse
Adresseavisen skrev den 2. februar om en person som har bodd på asylmottak siden 2004. Han får midlertidige tillatelser fordi han i følge UDI ikke har bidratt nok til å avklare sin egen identitet. Selv er han klar på at han har gjort det han kan, og har også tilbudt en DNA-prøve for å bevise slektskap til familie i Trøndelag. I følge UDI så var det per 31. august 2016 693 personer som har fått tillatelse, men som ikke kan bosettes, og 340 har bodd på mottak i mer enn 5 år.
Enn så lenge er han en av flere som har midlertidige tillatelser fordi det er uenighet om identifikasjon, og som dermed blir gående i limbo. De blir ikke bosatt i en kommune, de får heller ikke opplæring og kvalifisering gjennom introduksjonsprogrammet. Dette er personer som i realiteten ikke kan få startet livet sitt, og som dermed fort ender opp med å motta støtte og stirre i veggen. Stikk i strid med målet om å integrere flest mulig, til det beste for samfunnet og den enkelte.