Dag Helge Frøisland (V): Ser statsråden grunn til å endre NAVs forvaltning av sykdomsvilkåret i Folketrygdloven, siden det er et uttalt mål å redusere NAVs utbetalinger?
Begrunnelse
Sykdom er sentralt vilkår i Folketrygdloven for å få sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd.
Legene kan skille klart mellom symptomer og sykdom i diagnosesystemene de bruker. Til tross for dette skiller ikke NAV mellom sykdom og symptomer i vilkårsvurderingen av sykepenger, men forholder seg til beskrevet funksjonstap.
En slik sammenblanding av symptomer og sykdomsdiagnoser åpner for langvarige ytelser til brukere som ikke har medisinsk klassifisert sykdom, f.eks. psykisk reaksjon etter arbeidskonflikt, som ikke er sykdommene angst eller depresjon.
NAV forvalter hvert år ca. 450 mrd. kr (nesten 1/3 av statsbudsjettet). Ca. 1/3 av dette benyttes nettopp til såkalte sykdomsrelaterte ytelser, altså sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. Her bør man se på innsparingspotensialet. Det er et uttalt ønske fra flere hold at man skal redusere utbetalinger fra NAV. En endring i praksis hos NAV vil både redusere utbetalinger og kunne bidra til å få folk raskere ut i arbeid.
Det er rimelig å stille krav til sykdom eller rimelig begrunnet mistanke om sykdom allerede ved 8-12 ukers sykemelding da NAV allerede har punkter for evaluering av sykdomsløpene.
Sykemelding er ofte folks første møte med denne typen velferdsordninger og gir føringer for de forventinger de har. Sykepenger innbefatter ikke andre styrte tiltak. Det er god dokumentasjon for at jo lengre en er borte fra arbeid, jo vanskeligere er det å komme tilbake.
En strengere praksis i NAV-systemet i relasjon til folketrygdens bokstav vil sannsynligvis føre til at en må åpne for annen type ytelse til den store gruppen som i dag sykemeldes på basis av symptomer. Denne typen ytelse bør da knyttes opp mot å være i arbeid eller arbeidstrening. Slik vi ser det bør det ikke være slik at de beste ytelsene er knyttet opp mot fremvisning av sykdom og funksjonstap, mens man mister dem hvis man faktisk fremstår friskere og mere funksjonsdyktig.