Tone Merete Sønsterud (A): Jeg viser til avisartikkel i Vårt land 16. nov 2016 (utdrag ligger vedlagt). Hva er statsrådens kommentar til reformasjonsjubileet og at det det ikke bevilges penger til dette?
Begrunnelse
I artikkelen står det blant annet:
Staten overlater feiringen til kirken
Historieprofessor mener det er «en skam at det ikke er bevilget penger til å markere reformasjonsjubileet» i Norge. Biskopenes leder synes det er «ubegripelig».
I 2017 er det 500 år siden Martin Luther formulerte sine 95 teser mot avlatshandelen. Det ble starten på reformasjonen, som førte til omfattende endringer i kirke og samfunnsliv.
I våre naboland stiller statsledere, kongelige og andre samfunnstopper mannsterkt opp for å være med i makeringen av reformasjonsjubileet. Nå uttrykkes det frykt for at dette i Norge blir en indrekirkelig sak.
Det som startet med Luthers teser i 1517, kom etter hvert til å endre Europakartet. Det ble også avgjørende for utviklingen i Norge. Det er nesten ubegripelig at norske myndigheter ikke ser betydningen av å markere dette, sier biskop Helga Haugland Byfuglien. Hun er leder av hovedkomiteen for reformasjonsjubileet i Den norske kirke.
Jubileet kan i Norge bli et rent kirkelig og teologisk anliggende. Det blir for snevert, for reformasjonen er en av de mest dramatiske samfunns- og kulturforandringene som har skjedd i Europa, sier Olaf Aagedal, professor i kultur- og religionssosiologi og forsker ved KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.
Han får full støtte fra Steinar Imsen, professor emeritus ved Institutt for historiske studier ved NTNU: For det samfunnet Norge er i dag, er det knapt noen enkeltbegivenhet i vår moderne historie som har betydd mer enn reformasjonen. Dette jubileet er egentlig primært et statlig anliggende, for det var staten som gjennomførte og drev fram reformasjonen i Norge. Reformasjonen førte til at staten fikk all offentlig myndighet her i landet, understreker Imsen.
Han reagerer sterkt på at norske myndigheter ikke har bevilget penger til å markere reformasjonsjubileet: Det er en skam.
Olaf Aagedal peker på at reformasjons-jubileet blant annet i Danmark er definert også som et statlig anliggende. Der legges det opp til brede markeringer, ut ifra et ønske om å «skape forståelse for reformasjonens betydning for det danske samfunn, den danske kirke, dansk identitet og bevissthet».
Men i Norge foregår det ingen organisering eller engasjement på statlig nivå. Feiringen i Norge ser ut til å bli begrenset til et kirkelig jubileum preget av religiøse aktører, kirkesamfunn og teologiske miljøer, sier Aagedal.