Ingunn Gjerstad (SV): I mars 2014 foreslo Miljødirektoratet å heve panten på drikkevareemballasje, samt endre regelverket slik at energiutnyttelse ikke lenger skal inngå i grunnlaget for beregning av returandel.
Når vil regjeringen følge opp dette forslaget, og hva vil regjeringen gjøre med glassflasker som ikke er del av panteordningen?
Begrunnelse
Beregninger fra avfallsbransjen viser at vi kaster pantbare bokser og plastflasker verdt omlag 100 millioner kroner i pant, hvert år i restavfallet. Disse går til forbrenning. I tillegg er det et stort antall pantbare bokser og plastflasker vi ikke kan gjøre rede for hvor tar veien. Endel av dette ser vi kastes i naturen. Pantesatsene for de fleste boksene og plastflaskene som selges, har vært uforandret siden 1986. Pantesatsene har ikke engang holdt tritt med prisstigningen. Miljødirektoratet foreslo i mars 2014 å heve pantesatsene samt endre regelverket slik at drikkevareemballasje som går til energiutnyttelse ikke skal inngå i grunnlaget for beregning av returandel. Økte pant vil øke incentivet for å levere dem inn. Når det gjelder glassflasker har det de siste årene kommet stadig fler glassflasker på markedet, som ikke er endel av panteordningen, i motsetning til tidligere. Ved å ta disse inn i panteordningen vil incentivene for å resirkulere glasset bli sterkere.