Torgeir Micaelsen (A): Kan helseministeren gi en oversikt over hvordan bruken av direktevirkende antivirale legemidler (DAA) mot hepatitt C har utviklet seg etter at helseforetakene overtok finansieringsansvaret for disse legemidlene, hvilket prisnivå er realistisk å forvente for å behandle en pasient med DAA fra 2017, og hvordan ser man for seg å løse problemet med at noen pasienter ikke får til tilgang til DAA grunnet monopol og høye priser for behandling av enkelte genotyper?
Begrunnelse
I 2016 fikk helseforetakene overført finansieringsansvaret for en del dyre legemidler, herunder ca. 400 mill. kroner til DAA for behandling av hepatitt C. Data fra Farmastat kan tyde på at det er en nedgang i antall behandlede pasienter. Videre gjør LIS-avtaler at prisen på DAA-medikamenter er redusert for noen pasientgrupper, mens de fremdeles er høye for andre grupper. En reduksjon i innkjøpspris vil kunne gi flere pasienter behandling med DAA innenfor de gitte rammer.
Man regner med at det er mellom 20 000 og 30 000 personer som er smittet av hepatitt C og i dag behandles det ca. 1 000 pasienter per år. I dag tilbys behandling med DAA bare til de med den mest fremskredne sykdommen (fibrosegrad F2-F4) og kun til enkelte genotyper. For pasienter med genotype 3 eksisterer det i dag en monopolsituasjon ved at ett legemiddelfirma leverer medikamenter til denne behandlingen. Dette kan medføre uforholdsmessig høye priser og at pasienter som ville kunne ha nytte av behandling med DAA ikke får tilbud om slik behandling. Det er av interesse å vite hvordan disse pasientene håndteres per i dag og hvordan man ser for seg å kunne gi flest mulig av disse pasientene tilgang på god behandling.