Ingebjørg Amanda Godskesen (FrP): Noen sykehus har lang venteliste på enkelte behandlingstilbud, mens andre sykehus har liten ventetid på samme behandling.
Mitt spørsmål blir da: Har sykehusledelse/ansvarshavende på et sykehus, plikt til å melde fra til pasientene at de kan få en betydelig kortere ventetid om behandlingen foregår på et annet sykehus, eller kan sykehusledelsen vente og håpe at andre sykehus får så få pasienter at tjenesten blir overført til dem selv, selv om det medfører lang ventetid for pasientene?
Begrunnelse
Vi vet at det er fritt sykehusvalg i Norge. Men det er også slik at noen sykehus har mindre ventelister på enkelte behandlinger enn andre.
Det virker som om noen sykehus ikke gir beskjeden videre til pasienten om at man kan velge et annet alternativ, dersom det sykehuset de har valgt eller blitt sendt til, har lang venteliste på akkurat deres behandling.
Et eksempel jeg kan trekke frem er fjerning av metall, innsatt etter brudd, hofte/kne/fot. Etter det jeg har fått høre har Sørlandet Sykehus Kristiansand veldig lang ventetid på behandling, mens Sørlandet Sykehus i Flekkefjord har betydelig mindre ventetid, og Sørlandet Sykehus i Arendal har aller minst og omtrent ingen ventetid.
Disse tre sykehusene samarbeider eller konkurrerer alt etter som man ser det.
Vi vet det er økonomisk lønnsomt å få utført de fleste behandlingstilbud slik at pasienten kan komme fortest mulig tilbake til jobb.
Jeg ser derfor at et samarbeid mellom sykehusene med og uten ventetid, vil være meget gunstig. Først og fremst for pasienten, men også for arbeidsgiver.
Dersom et sykehus trenerer dette av en eller annen grunn, er det med andre ord ikke bare pasienten som må lide.