Ingebjørg Amanda Godskesen (FrP): Mener helseministeren at ernæringsfysiologer er en viktig del av det totale helsetilbudet i landet og på hvilken måte har regjeringen i så tilfelle tatt grep for å ta i bruk kunnskapen denne yrkesgruppen besitter?
Begrunnelse
Jeg har blitt kontaktet av en ung kvinne med ernæringsfysiologisk utdannelse.
Hun viser til at til tross for dagens overflodssamfunn og økende tendenser til livsstilsykdommer er ikke ernæringsfysiologer nevnt med et ord i Meld. St. 26 (2014-2015) - Fremtidens primærhelsetjeneste og lurer på hvorfor det er slik.
Hun skriver videre at hun etter endt utdannelse ble oppmerksom på hvor lite det satses på forebygging. Sykdommene og helsebelastningene som har sammenheng med et velstandskosthold er først og fremst hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedme, diabetes type 2, mage-tarm sykdommer og visse kreftformer. Andre viktige faktorer er inaktivitet, røyking, alkoholforbruk, arv, kjønn, alder og andre ytre miljøforhold. Hun konkluderer med at det som i hvert fall er felles for disse livsstilsykdommene er at de er lettere å forebygge enn å behandle!
Så hva gjør en ernæringsfysiolog?
I henhold til «Utdanning.no» i regi av Kunnskapsdepartementet vil du som klinisk ernæringsfysiolog hjelpe mennesker til å få bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg. En klinisk ernæringsfysiolog undersøker, stiller diagnoser og veileder om forebygging og behandling av kostholdsrelaterte sykdommer og tilstander som påvirker blant annet omsetning og behov for næringsstoffer. Utdannelsen går over 3 år (bachelor) med mulighet for videreutdannelse i 2år som fører til mastergrad.
I følge Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret) ved NAV finnes det i Norge pr. i dag 222 årsverk for klinisk ernæringsfysiolog fordelt på 88 offentlig og private bedrifter fortrinnsvis innen sykehussektor. Svært få i primærhelsetjenesten.
Når vi vet at vi også står foran en stor økning av antall eldre i årene som kommer og at hovedfokuset for bærekraftige kommuner må være forebygging og folkehelse undrer jeg meg på hvorfor ernæringsfysiologer i følge mine kilder ikke er en del av denne satsningen i primærhelsetjenesten.