Heidi Greni (Sp): Stortinget har bedt regjeringen i samarbeid med KS om å lage en oversikt over kommunenes kostnader knyttet til bosetting av EMA og andre grupper, kostnader til helse, skole, barnehage og barnevern mv. Stortingsflertallet ønsket på denne måten å sikre at kommunene får kompensert sine utgifter til mottak og integrering av asylsøkere og flyktninger.
Vil meldingen om integreringspolitikken være basert på omforent forståelse mellom regjeringen og KS om kostnader knyttet til vertskommunene for mottak og bosetting?
Begrunnelse
Stortinget behandlet 12. januar 2016 integreringsforliket mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. I vedtaket heter det bl.a.:
"Det er et overordnet mål for partiene som står bak denne avtalen at presset vi i dag opplever i mottaksstrukturen, ikke får forplante seg til og bli en krise for kommunesektoren. Dette forutsetter at kommunene får kompensert utgifter til mottak og integrering av asylsøkere og flyktninger."
Det heter videre:
"Stortinget ber regjeringen i samarbeid med KS, lage en oversikt over kommunesektorens økte kostnader knyttet til helse, skole, barnehage og barnevern mv., og komme tilbake til Stortinget på egnet måte i løpet av våren 2016, samt sørge for et forsvarlig økonomisk opplegg der kommunene får kompensert for sine ekstrakostnader. Oversikten skal også omfatte en vurdering av integreringstilskuddet og vertskommunetilskuddet. Om enslige mindreårige asylsøkere heter det at: "Stortinget ber regjeringen om å gjennomgå refusjonsordningen for barnevernstiltak i samråd med KS raskt, herunder se på alternative finansieringsordninger for kommunene som stykkprismodell, og legge dette fram for Stortinget."
Regjeringen har varslet sin oppfølging av integreringsforliket gjennom en stortingsmelding som legges fram medio mai. Meldingen vil være sentral for Stortingets vurdering av kostnadskompensasjon til kommunene for deres oppgaver knyttet til mottak og integrering av flyktninger.