Sonja Mandt (A): Det er behov for en endring i rettighetsforskriften slik at det blir mulig å hjelpe ungdom som er plassert på tvang med å sette grenser for kontakt med rusnettverket utenfor institusjonen.
Er statsråden enig i dette, og når kan vi vente en avklaring i form av forskriftsendring?
Begrunnelse
Det er enighet om at rettighetsforskriften generelt har mye for seg, men den har noen vesentlige bivirkninger. Slik det er nå, har ungdom som er i et tidlig stadium av behandlingen i stor grad rett på tilgang til mobiltelefon og eget bankkort. Dette bidrar til kontakt med rusnettverket og muliggjør rømming og kjøp av rusmidler.
Behovet for å skjerme ungdommen mot kontakt med det gamle rusnettverket i startfasen av behandlingen er viktig. I denne fasen vil de fleste tvangsplasserte være ambivalente mot å ta imot behandling, eller ha en direkte motstand mot dette. Ut fra nevnte erfaringer fungerer dagens regelverk knyttet til tvang slik at institusjonene forhindres i å komme i en god posisjon i startfasen av oppholdet. Både behandlere, tilsynsmyndigheter og brukere peker på at det er viktig å kunne skjerme ungdommen i startfasen. Både fagfolk og brukere har påpekt at forskriften bør gi mulighet for å kunne inndra elektroniske kommunikasjonsmidler i inntil 8 uker på ett vedtak. Det vil gi bedre vern, beskyttelse og forutsigbarhet for ungdommen.
Flere ideelle barnevernsinstitusjoner og brukerorganisasjoner mener også at dagens regelverk innebærer krav til saksbehandling som er både svært arbeidskrevende og uhensiktsmessig.
Jeg er kjent med at regjeringen arbeider med en samlet vurdering av bestemmelsene for bruk av tvang i behandlingsinstitusjoner- både i helsevesenet og barnevernet. Målsetningen er at regelverket skal harmoniseres. Flere undersøkelser av tvangsanvendelse under behandling som f. eks. framkommer i NTNUs rapport 2013 "Håndtering av tvang i barnevernsinstitusjoner", peker på at innføringen av svært arbeidskrevende sakbehandlingsregler knyttet til anvendelse av tvang, og dette går så utover behovene hos dem det gjelder. Dette fordi saksbehandlingsfeil kan få store konsekvenser for institusjonene. Mye tyder på at det å oppfylle formelle krav, prioriteres framfor en behandlingsmessig oppfølging. Disse ungdommer trenger hjelp til å sette grenser for seg selv.