Siri Engesæth (V): Under finanskrisen ble bevilgning til hovedordningen i Garantiinstituttet for eksportkreditt økt betydelig hvert år fra 2008 til og med 2014. Summen er nå 145 mrd. Tilsvarende økning er ikke gitt til ordningene som dekker fornybare prosjekter, 3 mrd. eller til byggelånordningen som er på 20 mrd.
Hva mener statsråden kan gjøres for å få fortgang på GIEKs arbeid innen fremtidsrettede næringer?
Begrunnelse
Garantiinstitusjon, GIEK, som har nær 90 % av alle sine forpliktelser knyttet til Petroleums- og shippingnæringene. Stortinget har ikke vært i stand til å bidra til å utvikle ordninger som kunne gi vår øvrige industri og næringssektorer, også innen fornybare sektorer som vannkraft og solindustri, tilstrekkelig drahjelp i sin internasjonalisering. Det blir helt nødvendig i årene fremover.
GIEK gir garanti om betaling for prosjekter der kjøper ikke har midler til å betale umiddelbart. Ordningen dekker store deler av norske selskapers prosjekter i utlandet innen petroleum og petroleumsrelatert shipping. Lånene har lang varighet, og porteføljen er preget av alle prosjektene som nå skal innfri og betales innen disse områdene.
Det er nå stadig flere sol, vind, offshore skip og installasjoner til vind med videre som søker. Disse får i dag midler under u-landsordningen, ramme 3 mrd. og byggelånsordningen, ramme 20 mrd. Ingen av disse monner i forhold til hovedordningen på 145 mrd. Omstilling må skje.