Anne Tingelstad Wøien (Sp): Hvilke aktive og effektive tiltak vil klima- og miljøvernministeren foreta seg kommende høst og vinter for å sørge for at jervebestanden blant annet i Oppland og Hedmark kommer ned på vedtatt bestandsmål og ikke forblir dobbelt så høyt fram mot neste beitesesong?
Begrunnelse
Nok en beitesesong er over og nok en gang opplever Oppland og særlig Gudbrandsdalen store rovdyrtap. Særlig har jerven tatt grovt for seg av sauebøndenes besetninger. Rovdata viser at bestandsmålet for jerv i region Oppland ikke bare er oppfylt, men overoppfylt og nærmer seg en dobling av hva som skal være kvoten. Fra 4 til 7 i Oppland og fra 5 til 10 i Hedmark! Dette betyr i klartekst at regjeringen har mislyktes i forvaltning av jerven og at den slett ikke fungerer. Senterpartiet har i Stortinget foreslått en rekke tiltak. Blant annet å utvide lisensjakta på jerv med oppstart fra 10.august og å utvide jaktdagen. Senterpartiet foreslo også å tillate åtejakt med lys og lykt ved sporjakt samt kameraovervåking ved bås.
Det ble også foreslått å gjøre det lettere å bruke snøskuter for uttransport av båser og åte. Det ble også foreslått å ta ut rest av lisensjakta på jerv før beitesesongen. Dette som noen eksempler. Dette stemte regjeringspartiene i mot i Stortinget. I stedet har regjeringen nå bestemt at man skal sette ned et utvalg som skal se på kostnadene ved rovdyrpolitikken også for beitenæringa. Det er vel og bra, men det blir nok en gang byråkratisk utredningsarbeid som ikke vil avhjelpe de bøndene som har slitt med store rovdyrtap også i år. Det er kun en effektiv og konkret oppfølging av rovdyrforliket som vil kunne avhjelpe situasjonen.
Situasjonen er kritisk for sauenæringa i Gudbrandsdalen. I et samfunnsperspektiv handler beitenæringa om grunnlaget også for bosetting i dalen. Når beitedyra er gitt prioritet, så må de ha det, ikke rovdyra. Bestanden må beskattes nå og det forventes aktive tiltak fra klima- og miljøvernministeren ut over nye utredninger!