Ketil Kjenseth (V): Hva er de totale utgiftene per år samfunnet har for å behandle mennesker som har blitt forgiftet av sopp, og vil statsråden ta initiativ til at det fortsatt kan gis et godt tilbud om soppkontroller i hele landet, både for å fremme folkehelsen, forebygge dyre sykehusinnleggelser og forebygge livslang medisinering som følge av transplantasjoner?
Begrunnelse
I Aftenposten 10. august står det at soppkontrollørenes forbund må legge ned tilbudet etter syv års drift uten noen offentlig støtte. Soppkontroller har eksistert i Norge siden litt etter andre verdenskrig.
I fjor benyttet over 12 000 mennesker seg av alle de frivillige soppkontrollene ulike steder i landet. I 300 av kurvene som ble kontrollert ble det oppdaget giftig sopp. I fjor var det minst 15 innleggelser med alvorlig soppforgiftning. To endte i levertransplantasjoner. Beregninger Helsedirektoratet har gjort viser at en levertransplantasjon koster samfunnet 1,2 millioner kroner pr. transplantasjon, en nyretransplantasjon koster 550 000 kroner og dialyse 650 000 kroner per år. Med slike høye sykeutgifter vil det helt klart lønne seg å drive forebyggende. I tillegg kommer det helsefremmende ved at flere kommer seg ut i naturen.
Med litt offentlig støtte vil Norges sopp- og nyttevekstforbund kunne opprettholde tilbudet. Forbundet har i dag ca. 470 soppsakkyndige fordelt utover hele landet, og ønsker å utdanne flere hvis de får ressurser til det. Interessen for selvplukket sopp er økende, både som «matauke», ikke minst blant innvandrere, og som eksklusiv, sunn og kortreist mat. Behovet for soppkontroller er derfor større en noen gang.
I behandlingen av Folkehelsemeldingen - Mestring og Muligheter (Meld. St. 19 (2014-2015)) kan vi lese at en enstemmig komité viser til at «soppsanking er en stadig mer attraktiv friluftslivsaktivitet med flere gode sider for folkehelsa. Komiteen berømmer all soppkontrollvirksomhet som utføres av frivillige organisasjoner, og vil påpeke at de gjør en viktig jobb. Komiteen peker på at antall forgiftninger dessverre øker med antall plukkere uten tilstrekkelige kunnskaper, og at det bare i 2014 var 15 sykehusinnleggelser med alvorlige soppforgiftninger, hvorav to medførte kostbare levertransplantasjoner. Komiteen mener det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å forebygge slike forgiftninger gjennom gode soppkontroller utført av soppsakkyndige gjennom frivillige organisasjoner, og mener det vil være samfunnstjenlig at frivillige kan gi et landsdekkende tilbud om soppkontroller».
På bakgrunn av en enstemmig komite mener undertegnede det er svært uheldig at en svært viktig organisasjon som Norges sopp- og nyttevekstforbund ikke kan opprettholde et godt tilbud, både for å fremme friluftsliv og folkehelse, men også fordi det er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Derfor bør en slik organisasjon få støtte fra det offentlige til en slik publikumstjeneste.