Elisabeth Løland (KrF): Hvordan vil utenriksministeren sørge for at Norge bidrar til en formell og kulturell endring i FN slik at seksuelle overgrep forebygges, og slik at de skyldige blir etterforsket og straffet når slike overgrep likevel skjer?
Begrunnelse
Denne våren har det gjennom lekkasjer fra en intern FN-rapport blitt avslørt at franske FN-soldater er mistenkt for seksuelle overgrep mot barn i en leir for internt fordrevne flyktninger i Den Sentralafrikanske Republikk. Rapporten ble lekket av en FN-medarbeider, Anders Kompass, som varslet franske myndigheter om at overgrepene ikke ble stoppet og overgriperne ikke straffet. Kompass ble suspendert fra sin stilling etter lekkasjene. Etter at avsløringene nådde mediene er Kompass reinnsatt, men er under etterforskning og kan bli avsatt.
Dette er ikke første en FN-ansatt som varsler om seksuell utnyttelse av den befolkningen man er satt til å beskytte, og det er heller ikke første gang FNs reaksjon er å kvitte seg med informanten heller enn overgriperne. En av de mest kjente historiene om dette er nok Kathryn Bolkovacs historie, som også er filmatisert gjennom filmen “The Whistleblower.”
Selv om FNs generalsekretær nå har tatt tak i saken og sier han er misfornøyd med hvordan organisasjonen har håndtert saken kan det se ut som det er et mønster at slike meldinger om overgrep ikke blir tatt på alvor.
FNs medarbeidere, og spesielt soldater i FN-tjeneste står i en ekstrem maktrelasjon overfor de utsatte menneskene de er ment å skulle hjelpe. Selv om det til nå ikke er kommet lignende avsløringer om norske soldater har alle land i FN et ansvar for å bidra til et system som hindrer og ikke legger til rette for overgrep.