Audun Otterstad (A): Hva vil helseministeren gjøre for å opprettholde og videreutvikle et desentralisert treningstilbud for alvorlig ryggmargsskadde pasienter?
Begrunnelse
Adresseavisa skriver 28.10 om St. Olavs hospital som må legge ned treningstilbudet til personer med ryggmargsskader. Sykehuset begrunner dette med Helsedirektoratets disponeringer. Dette tilbudet har eksistert siden 2003, men nå er det ikke lenger ressurser til å opprettholde treningen. Sykehuset har blitt gjort oppmerksomme på at de ikke kan kreve refusjon for slik aktivitet. Det må defineres som behandling for å utløse refusjon.
Viktigheten av at ryggmargsskadde får et treningstilbud er ubestridt. Mennesker med alvorlige ryggmargskader har mye større sjanse for å få hjerte- og karsykdommer, og utgjør på den måten en risikogruppe. Trening forebygger også utvidet medisinbruk og bidrar til økt livskvalitet.
De tre sentrene som tar i mot ryggmargsskadde i dag, gjør en uvurderlig jobb. Det er derimot for lite kunnskap i regionene knyttet til rehabilitering av ryggmargsskadde. En desentralisering av et trenings- og rehabiliteringstilbud for ryggmargsskadde som er ferdigbehandlet ved et av de tre sentrene, vil kunne bidra til økt livskvalitet og en bedre prognose for hver enkelt.