Tove-Lise Torve (A): I løpet av sommeren har undertegnede mottatt henvendelser vedrørende en praksis hvor arbeidstakere i privat sektor sier opp sin jobb for å bli alderspensjonister, for så kort tid etter å gå til NAV for å melde seg arbeidsledig. Dermed mottar de både alderspensjon og dagpenger.
Er dette en situasjon og utvikling som statsråden er kjent med, og vil han foreta seg noe for å endre regelverket?
Begrunnelse
Pensjonsreformen er en viktig og nødvendig reform for å stimulere til at flere seniorer står lengre i arbeid. Storsamfunnet trenger både arbeidskraften og kompetansen disse menneskene innehar. Reformen gir stor grad av forutsigbarhet og fleksibilitet for den enkelte i å kombinere arbeid med lønnsinntekt og pensjon. Slik kommer reformen både den enkelte arbeidstaker/pensjonist og storsamfunnet til gode. NAV er selvsagt forpliktet til å bruke ressurser og tilby tiltak overfor alle arbeidsledige, også denne gruppen. Når NAV så tar kontakt og oppfordrer de aktuelle om å være aktive jobbsøkere eller tilbyr konkret arbeid, opplever NAV at flere i denne gruppen signaliserer at de helst vil være i fred. Argumenter NAV blir møtt med er alt fra at de arbeidsledige
pensjonistene sier de er slitne etter et langt arbeidsliv, at det aktuelle arbeidet ikke passer inn i deres hverdag, at det er for langt borte fra heimen og lignende forklaringer. Det er positivt at seniorer ønsker å arbeide utover det vi tidligere har forbundet med pensjonsalder.
Pensjonsreformen legger til rette for og stimulerer til dette. Men det er ikke heldig dersom noen benytter reformen til å få i både pose og sekk gjennom full pensjon og dagpenger når de utgangspunktet ikke er motivert til å arbeide. Dersom dette er en praksis som er i ferd med å utvikle seg er det uheldig av flere årsaker. Pensjonsreformens bærekraft vil bli utfordret. Folks oppfatning av hva som er rettferdig bruk av velferdssamfunnets felleskasse blir utfordret. Og NAV sin kapasitet som bør brukes på reelle arbeidssøkere blir utfordret.