Pål Farstad (V): I statsråd 20. juni 2014 besluttet regjeringen å melde Norge ut av UNWTO, FNs turistorganisasjon.
Hvorfor har regjeringen besluttet å gjøre dette, og hvorfor har ikke ministeren tatt initiativ til en alminnelig høringsprosess med påfølgende politisk behandling av utmeldelsen i Stortinget, når innmeldelse var gjenstand for en slik politisk behandling?
Begrunnelse
Verdens turistorganisasjon «United Nations World Tourism Organization» er en av FNs særorganisasjoner. Organisasjonen er verdensomspennende og 156 stater er i dag medlemmer i organisasjonen, som også har 6 assosierte medlemmer og 400 tilknyttede medlemmer representert ved privat sektor, forskningsinstitusjoner, turistorganisasjoner og lokale turistmyndigheter.
Organisasjonen bidrar til at medlemslandene, de enkelte destinasjonene og reiselivsbedriftene maksimerer de positive økonomiske, sosiale og kulturelle effektene knyttet til reiseliv, samtidig som de minimerer de negative sosiale og miljømessige virkningene. Medlemskap i UNWTO gir norske myndigheter og andre tilgang til oppdatert internasjonal statistikk og analyser og regelmessige trend- og prognoserapporter.
Norsk innmelding i organisasjonen skjedde ved godkjennelse av statuttene. Ved St.prp. nr. 51 (2007-2008) ble Stortinget innbudt til å fatte vedtak om samtykke til å melde Norge inn i FNs turistorganisasjon. Stortinget fattet 17. juni 2008 vedtak om samtykke i samsvar med Innst. S. nr. 276 (2007-2008), og ved kgl.res. av 22. august 2008 ble det besluttet innmelding ved godkjennelse av statuttene av 27. september 1970 med senere endringer. Ved brev til det spanske utenriksdepartementet som depositar for konvensjonen ble Norge innmeldt med virkning fra 8. september 2008.
Kun seks år senere har regjeringen besluttet å si opp Norges medlemskap i UNWTO, FNs turistorganisasjon uten at saken har vært gjenstand for en forutgående høringsprosess eller politisk behandling i Stortinget.