Knut Arild Hareide (KrF): Det har de siste årene fremkommet en rekke eksempler på systematisk brudd på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsrett for ansatte i fabrikker som produserer klær til blant annet det norske markedet. Mange forbrukere er opptatt av å ikke bli medskyldige i menneskerettighetsbrudd, men det er vanskelig å finne informasjon om forholdene klærne er produsert under.
Hvordan har statsråden tenkt å sikre at norske forbrukere får nødvendig informasjon om forholdene i produksjonen av varene før de velger?
Begrunnelse
Når norske forbrukere i dag skal handle klær er sannsynligheten for at klærne er produsert i et asiatisk land, som for eksempel Kambodsja og Bangladesh, svært stor. Det har de siste årene fremkommet en rekke eksempler på systematisk brudd på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsrett for ansatte i fabrikker som produserer klær til blant annet det norske markedet. Tvungen overtid, barne- og tvangsarbeid, dårlig og helsefarlig arbeidsmiljø, diskriminering og uregulerte arbeidsvilkår er alle hyppige og vel dokumenterte forhold i tekstilproduksjon.
Norske forbrukere kan i de fleste tilfeller ikke vite om produksjonen av varen de kjøper har skjedd under gode arbeidsforhold og i tråd med menneskerettighetene. Denne informasjonen er det nå mange som etterspør og de siste årene har engasjementet for rettferdige vilkår for arbeidere i produksjonsland vokst også her i landet. Sist i forbindelse med Aftenposten og Fremtiden i våre henders serie «Sweatshop» hvor norske ungdommer får et møte med tekstilindustrien i Kambodsja.
Serien har skapt stort engasjement, spesielt blant unge, og mange tar nå til orde for at Norge må ta vår del av ansvaret. Forbrukerne må få denne informasjonen slik at de kan velge fritt hvilke produkter de ønsker å kjøpe.