Audun Otterstad (A): Det finnes i dag ingen behandling som veldokumentert rehabiliterer eller kurerer ryggmargsskader.
Hvordan vil helseministeren sikre økt innsats og trappe opp forskningen innenfor dette området til beste for pasientene?
Begrunnelse
Rundt 4500-5000 personer i Norge lever med en ryggmargsskade. I Norden er antallet om lag 25.000. Totalt i verden er over tre millioner mennesker avhengig av rullestol som følge av en slik skade. Ved ryggmargsskade er de primære skadevirkningene lammelser og nedsatt hudfølelse. I prinsippet kan alle organsystemer bli svekket eller ødelagt etter en ryggmargsskade. Ryggmargen styrer funksjonen til alle indre organer.
Leif Arild Fjellheim, leder i Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS), peker på at det de senere årene har vært en del forskning på å reparere selve skaden på nervefibrene, altså finne en kur for ryggmargsskader.
Videre påpeker han at det i dag ikke finnes behandling som er veldokumentert. Det er positive laboratoriestudier, spennende teorier og førstestadier av noen kliniske studier.
I Norge har man kommet et stykke på vei med grunnforskning, ute i verden er man i gang med de aller første studiene på mennesker, blant annet med bruk av nevrale stamceller.
Videre peker ekspertene på at det er veldig viktig med forskning på effekt av stamceller, men denne forskningen er først og fremst fremdeles på basalnivå, det er lang vei å gå før det blir en behandling som fungerer på mennesker på riktig måte. Derfor er videre forskning på dette feltet viktig.
Fordi behandlingen ikke er tilgjengelig enda, må man fokusere på dem som har ryggmargsskader i dag, og sørge for å gi dem som har slike skader best mulig omsorg og rehabilitering, for å unngå komplikasjoner og begrense skadevirkningene. Det er i dag tre rehabiliteringssentre som jobber med rehabilitering etter ryggmargsskader, såkalte «spinalenheter» som det fins tre av i Norge. En ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, en ved Sunnaas sykehus utenfor Oslo og den siste ligger ved St. Olavs Hospital i Trondheim.