Johnny Ingebrigtsen (SV): "Friskmelding til arbeidsformidling" gjør at mennesker som ikke kan komme tilbake til sin vanlige jobb får rett til en kortere sykepengeperiode enn andre arbeidstakere. Hvert år er det tusenvis av slike tilfeller. For mange er det nok riktig å gå videre, men det kommer meldinger fra fagbevegelsen om at ordningen misbrukes for å presse folk ut at jobben sin.
Har statsråden kjennskap til misbruk av ordningen, og vil regjeringen ta initiativ til en evaluering for å avdekke eventuelt misbruk og om ordningen fungerer riktig?
Begrunnelse
At flest mulig skal stå i arbeid bør være et mål for alle. Da må politikken også sørge for en strategi for fastholdelse i arbeid når sykdom rammer. Dersom folk mister jobben som følge av sykdom eller skade kan veien tilbake bli vanskeligere enn nødvendig. Derfor bør flest mulig få tilrettelegging sånn at man klarer å beholde det arbeidet man har, med eventuell tilrettelegging som følge av sykdom eller skade.
Per september 2013 er det 3954 tilfeller av at folketrygdlovens bestemmelse om Friskmelding til arbeidsformidling er brukt.
Da ordningen ble innført advarte man mot den. I Klassekampen 3. desember fortelles historien til en bussjåfør som kunne blitt presset ut av jobben sin. Historier som den Klassekampen forteller viser oss at det er all grunn til å se på hvordan ordningen fungerer.
Det kan gjøres gjennom en evaluering av ordningen som tar sikte på å avdekke situasjoner der folk presses ut av arbeid selv om de kunne beholdt jobben med tilrettelegging eller annet arbeid i en periode.