Knut Storberget (A): Statsråden har gitt uttrykk for at matprisene her i landet er for høye, og at hun har en målsetting om at de skal reduseres.
Kan statsråden utdype hvordan dette skal skje, hvilke virkemidler hun planlegger å bruke, og hvordan mener statsråden at dette vil påvirke den prisen som bonden får betalt for sine produkter?
Begrunnelse
Statistikk viser at en rekke varer og tjenester er dyrere her i landet enn i andre land i EU, og det gjelder også prisene på matvarer. Samtidig er det et faktum at nordmenn bruker en stadig mindre andel av inntektene på mat. Heller ikke i et historisk perspektiv har vi brukt mindre av inntektene våre på mat enn nå.
Matkjedeutvalget har i sin innstilling NOU 2011: 4 Mat, makt og avmakt analysert årsakssammenhenger for forskjeller i det generelle prisnivået mellom Norge og våre handelspartnere. Utvalget peker på at høye matpriser må ses i sammenheng med det generelt høye prisnivået i Norge, men viser også til en rekke andre faktorer, som avgiftspolitikken og landbrukspolitikken. Samtidig konkluderer utvalget med at disse faktorene ikke forklarer hele prisforskjellen.
Regjeringen har ambisjoner om å øke den landbruksbaserte matproduksjonen. Matproduksjon krever imidlertid lønnsomhet i alle ledd, fra jord til bord. Dette er allerede en utfordring i deler av verdikjeden. Lavere matpriser vil påvirke lønnsomheten både for bonden og i matindustrien.