Borghild Tenden (V): Når kommer høringsforslag på forskrift til naturmangfoldlovens bestemmelser som skal redusere innførsel eller spredning av fremmede arter, og når tror statsråden forskriften ferdigstilles?
Begrunnelse
Fremmede arter er regnet som en av de største truslene mot biologisk mangfold. Naturmangfoldloven etablerte derfor strammere rammer for ulike aktiviteter som kan bringe fremmede arter til Norge, eller spre fremmede arter innenfor Norges grenser. Disse bestemmelsene har imidlertid ikke trådt i kraft fordi vi mangler en forskrift, som Miljøverndepartementet har arbeidet med i mer enn tre år.
I følge Artsdatabankens utredning «Fremmede arter i Norge – med norsk svarteliste 2012» er det funnet hele 2320 fremmede arter i Norge, hvorav 217 arter er vurdert å utgjøre høy risiko eller svært høy risiko. Flere av artene er velkjente skadegjørere som brunskogsnegl, harlekinmarihøne, kongekrabbe, mink, jordbærsvartflekk, lakseparasitten gyro, kjempebjørnekjeks, kanadagullris, sitkagran og en rekke andre arter. Mange av disse fremmede artene kan uten videre fortsatt importeres til Norge og/eller spres innen landets grenser, slik at risikoen og skadeomfanget økes. Naturmangfoldloven, som ble vedtatt i 2009, inneholder viktige virkemidler for å hindre import og begrense skader, noe Norge også er internasjonalt forpliktet til. De aktuelle paragrafene trår imidlertid ikke i kraft før vi har en forskrift som regulerer innførsel og utsetting av fremmede organismer.