Ketil Solvik-Olsen (FrP): I forarbeidene til Stortingsbehandlingen, og i Stortingsbehandlingen, var det en forutsetning at den aktive eieren selv skulle kunne bestemme når han/hun i tillegg til lønn, ønsker å ta ut utbytte.
Kan finansministeren avklare hvorvidt aktive eiere fremdeles står fritt til å velge selv om, og eventuelt når, de skal ta ut lønn eller utbytte fra sitt selskap?
Begrunnelse
I 2004 ble det innført utbytteskatt for privatpersoner. En viktig årsak til dette var et ønske om å utjevne skattesatsene på lønnsinntekter og inntekter fra næringsvirksomhet som deles ut til aktive eiere. I forarbeidene til skattereformen ble det uttrykkelig uttalt at ligningsmyndighetene som et klart utgangspunkt ikke skal skattlegge aktive eiere for såkalt tvangslønn, se blant annet Ot.prp. nr. 92 (2004-2005) side 35. Det samme fremgår av NOU 2005:2.
Dette innebærer at aktive eiere skal kunne velge om (og eventuelt i hvilket omfang) vedkommende skal ta ut skattepliktig lønn fra virksomheten eller om overskuddet i stedet skal deles ut som skattepliktig utbytte på et senere tidspunkt. Ligningsmyndighetene kan ikke sette eierens valg til side og skattlegge eieren for en lønnsinntekt som det aktuelle skattekontoret anser som rimelig.
Disse uttalelsene i forarbeidene er en viktig del av grunnlaget som Stortinget baserte seg på da de nye reglene om utbytteskatt ble vedtatt.
I forbindelse med innføringen av aksjonærmodellen for personlige skattytere og fritaksmetoden for aksjeselskaper mv, ble det også vedtatt en egen overgangsregel (Overgangsregel E) som innebar at skatteytere som eide aksjeselskaper personlig kunne overføre sine personlig eide aksjer skattefritt til et heleid aksjeselskap, på visse vilkår.
Formålet med overgangsregelen var å likestille aksjeeiere som eide aksjer privat med aksjeeiere som eide aksjer gjennom holdingselskaper.