Øyvind Håbrekke (KrF): Foreligger det statlige føringer til Stiklestad Nasjonale Kultursenter om å være religiøst uavhengige, eller andre føringer som legger begrensninger på samarbeid med Stiklestad Kirke?
Begrunnelse
I Adresseavisen 25. juli omtales enkelte forhold ved samarbeidet mellom Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) og Stiklestad Kirke. Her vises det til at SNK har en forpliktelse som nasjonalt kultursenter med bevilgninger over statsbudsjettet til å være «religiøst uavhengige.»
Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS (SNK) ble opprettet som nasjonal knutepunktinstitusjon fra 1996, og har spesielt ansvar for formidling av kunnskap om Olav Haraldsson, om slaget på Stiklestad i 1030 og omkring den delen av norsk historie og samfunnsutvikling som kan knyttes til Stiklestad og Olav den hellige. SNK er også konsolidert museum for søndre del av Nord-Trøndelag.
Stiklestad Kirke er bygd bare vel 100 år etter slaget på Stiklestad og etter tradisjonen er den bygd på stedet der Olav Haraldsson falt.
Flere institusjoner og festivaler innen norsk kulturliv har som formål å formidle kultur og historie som omhandler vår kirkelige og åndelige arv. Dette kan være frittstående stiftelser eller virksomheter, og er ikke nødvendigvis kirkelige organisasjoner. Deres formål og bærende idè gjør at de likevel ikke under noen omstendighet kan forventes å være «religiøst uavhengige». Kirkemusikkfestivalene er blant andre eksempler på dette.
Stiklestad Nasjonale Kultursenters ansvar for å forvalte og formidle arven fra Stiklestad, slik det er gjengitt over, står i en særstilling i kraft av den politiske kulturelle og åndelige betydning denne arven har betydd for vår nasjon. Den åndelige og kirkelige dimensjonen i dette er således en av flere dimensjoner i denne arven, men denne er likevel så stor og gjennomgripende for vår nasjons historie og kultur i dag at den må være et hovedelement i arven fra Stiklestad. Det vises i denne sammenheng også til statsministerens åpningstale ved årets premiere på «Spelet om Heilag Olav.»
Stiklestad er på denne bakgrunn en interessant og viktig arena for samtale om samfunn, verdier, kultur og åndelige spørsmål, som også bør være åpen for ulike stemmer og ulike ståsteder. Dens helt spesielle historie og utgangspunkt er nettopp det som gjør arenaen velegnet for viktige samtaler i vår tid.