Laila Dåvøy (KrF): Dersom en som er bidragspliktig etter Lov om innkreving av underholdsbidrag mv. (bidragsinnkrevingsloven), ikke betaler underholdsbidrag til bidragsmottaker, løper det i dag ikke renter på kravet.
Hva er årsaken til at hjemmelen gitt av Stortinget i bidragsinnkrevingsloven § 36 ikke er benyttet og vil statsråden innføre renter på underholdsbidragskrav som overstiger de beløp som dekkes av det offentlige?
Begrunnelse
Formålet med ordinære renter tar utgangspunkt i at tid er penger. Det er tre sentrale formål med renter. For det første selve vederlaget for avståelsen av pengene - leieelementet. For det andre har renter en funksjon som risikopremie for debitors evne og vilje til å betale. For det tredje skal renter gi kompensasjon for inflasjonstapet.
Hva gjelder forsinket betaling, som er tilfellet ved underholdsbidrag, kommer et viktig tilleggsmoment inn, nemlig betalingspressmomentet. Her skiller forsinkelsesrenter seg fra ordinære renter. Betalingspressmomentet får ekstra styrke når det gjelder ufrivillig kreditt, som i disse tilfellene. Betalingspressmomentet bør også i slike tilfeller settes svært høyt, ettersom det er barnets beste som er formålet med bidraget.
I det aktuelle tilfellet bør regjeringen bruke forskriftshjemmelen til å pålegge renter på morens krav tilsvarende forsinkelsesrentene, og for øvrig la forsinkelsesrenteloven gis anvendelse så langt den passer. Bidragspliktige vil uten rentepress ikke ha oppfordring til å betale ettersom andre krav normalt vil ha tung rentebelastning.
Renter vil skape motivasjon til å betale. Bidragsmottaker vil dermed bli styrket gjennom renter, i tillegg til dagens innkrevingsordninger.