Vigdis Giltun (FrP): I VG 10.06.13 står det at miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks har en negativ effekt på hjerneutviklingen, er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ, og at de kan påvirke andre organsystemer i kroppen som immunsystemet og stoffskiftet.
Vil statsråden endre kravene til fiskeforet og samtidig styrke forskningen på dette området, eller det som står skrevet kun grunnløse påstander?
Begrunnelse
Helsespesialister viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper - spesielt spedbarn.
Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, er en av seks uavhengige helseeksperter VG har snakket med.
Hun fraråder flere grupper å ha oppdrettslaks i sitt kosthold overhodet, og mener det er høyst usikkert hvor mye miljøgifter det er i laksen og hvordan giftstoffene påvirker barn, unge og gravide.
"Vi må ta slike opplysninger til etterretning", sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Henrik Stenwig, som tilføyer at de har ikke kompetanse til å vurdere de funnene opp mot alle andre funn, som på sin side sier at mangel på sjømat under graviditeten gir dårligere utvikling hos fosteret.
Miljøgifter finnes overalt, og i nesten all mat, men det må være mulig å unngå tilsetningsstoffer som kan gi alvorlige helseskader i oppdrettsfòr.
Etter min mening bør det vurderes om det er nødvendig å innta en føre-var- holdning når anerkjente helsefagpersoner advarer mot at det som regnes som sunn mat kan gi alvorlige helseskader, og det må også forskes mer på mattrygghet.
Folk ønsker å ta vare på egen helse, og det er trendy å spise sundt, men det et politisk ansvar å sørge for at maten som produseres og selges er fri for farlige gifter, og at eventuelle helseskader opplyses til forbruker.