Laila Dåvøy (KrF): Hvilket nivå av uavhengighet og samfunnsdeltakelse ser helseministeren for seg at funksjonshemmede skal kunne oppnå, med en brukerstyrt personlig assistanse (BPA) som man ikke kan ta med seg på eksempelvis tjenestereiser, jobbintervju, hytteferie eller familieselskap i en annen kommune enn der hun bor?
Begrunnelse
Høringsnotatet om BPA refererer til hvordan BPA har utviklet seg fra en ide i Independent Living-bevegelsen og funksjonshemmedes ønske om uavhengighet, selvbestemmelse og samfunnsdeltakelse.
Brukerstyrt personlig assistanse er, slik ordningen har utviklet seg, en alternativ organisering av praktisk og personlig bistand for funksjonshemmede, både i og utenfor hjemmet. BPA handler om retten til å bestemme når, av hvem, til hva og hvor assistansen skal ytes, og om at man selv har ansvaret for organisering og innhold av ordningen. Brukerstyring er et middel til bedre ressursutnyttelse, fleksibilitet og kvalitetssikring. Målet er at funksjonshemmede med assistansebehov får et aktivt og mest mulig uavhengig liv. Tjenesten skal knyttes til personen, ikke til boligen, og skal ikke være en særordning for bestemte grupper (Ref. Rundskriv I-20/2000).
Høringsnotatet tar utgangspunkt i helse- og omsorgstjenesteloven, som sier at kommunen skal sørge for nødvendige helse- og omsorgstjenester til de som oppholder seg i kommunen. Ifølge brukere har departementet bekreftet at forslaget som nå er på høring, ikke vil la retten til BPA gjelde utenfor kommunegrensene. Samfunnsdeltakelsen vil begrenses til egen kommune.