Gjermund Hagesæter (FrP): Gjeldsnivået i kommunene har ifølge KS aldri ligget på et så høyt nivå som nå. I et oppslag i NRK 18.april fremkommer det at gjelden i kommunesektoren har økt fra 15 prosent av inntektene i 2006, til nærmere 45 prosent ved utgangen av 2012, og hvis denne utviklingen fortsetter vil gjelden kunne komme opp i 75 prosent av inntektene innen kort tid.
Er statsråden tilfreds med denne utviklingen og kan hun anslå hva som er et uakseptabelt høyt gjeldsnivå for hele kommunesektoren?
Begrunnelse
Spørreren viser til oppslag på NRKs nettsider 18.april der det fremkommer at kommunesektoren nå har en gjeld på over 350 mrd. kroner, og at denne gjelden vokser med over 500 mill. kroner i uken. Det virker å være en nasjonal trend at kommuner over hele landet påtar seg store gjeldsforpliktelser for å bygge ut sin infrastruktur.
Sjefsøkonom Per Richard Johansen uttaler i oppslaget at en kommune med høy inntektsvekst vil kunne betjene gjelden. Men hvis gjelden blir for høy i forhold til inntekten, må kommunen stramme kraftig inn på driften ved en eventuell renteøkning. De siste årene har gjelden vokst raskere enn inntektene, og veksttakten ligger slik an at dette kommer til å fortsette også fremover.
Spørreren viser til at regjeringen i Meld. St. 2 (2012-2013) Revidert nasjonalbudsjett 2013 skriver at den renteeksponerte gjelden, det vil si den delen der kommunene selv må dekke renteutgiftene, ved inngangen av 2013 utgjorde omlag 30 pst. av inntektene.