Borghild Tenden (V): På hvilke måter forsikrer statsråden seg at Bærum sykehus får tilstrekkelige midler til nødvendig vedlikehold og drift, og er statsråden enig i at det bør være stedlig ledelse ved hver avdeling på sykehuset?
Begrunnelse
I et svar til spørsmålsstiller høsten 2011 skriver daværende helseminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen:
«Jeg kan forsikre representanten om at vi fortsatt har behov for et sterkt Bærum sykehus.»
Dok. nr. 15:1968 (2010-2011).
Samtidig har Vestre Viken HF, stor frihet til å finne gode løsninger lokalt. Bærum sykehus skal være et lokalsykehus med akuttfunksjoner og fødeavdeling. Flere ved Bærum sykehus er nå bekymret for utviklingen ved sykehuset, blant annet fordi stillinger kuttes, det er mye gammelt utstyr, avdelinger svekkes og legges ned og flere funksjoner overføres til Drammen sykehus. Bærum sykehus sliter også med et betydelig etterslep på vedlikehold av bygningsmassen. Det mangler også stedlig ledelse på flere avdelinger blant annet avdeling for Medisinsk diagnostikk og avdeling for Intern Service. Stedlig ledelse har stor betydning for miljøet og motivasjonen og mangel på stedlig ledelse i flere avdelinger medfører at sykehusdirektøren ikke har full råderett over ressursene i sykehuset. Det skaper vanskeligheter i administrasjonen av sykehuset.
Bærum sykehus har i dag et vedlikeholdsbudsjett på kr. 800 000, mens dagens behov for vedlikehold er beregnet av Multikonsult til kr. 300 millioner. I følge prognosene risikerer Bærum sykehus å måtte legge ned dersom ikke vedlikeholdet gjennomføres.
Summen av alt dette gjør Bærum sykehus til en mindre attraktiv arbeidsplass. I styringsdokumentet for Vestre Viken tillater man at klinikker som kommer ut med et positivt resultat kan beholde dette til investeringer i utstyr og kompetansehevning, men forutsetningen er at hele Vestre Viken går med overskudd. Det er lite trolig at helseforetaket vil gå med overskudd i overskuelig fremtid blant annet på grunn av bygging av nytt Drammen sykehus.