Borghild Tenden (V): Vil helseministeren sørge for at det snarest utarbeides en risiko- og konsekvensanalyse for fødetilbudet i Lofoten slik den nasjonale veilederen ”Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen” foreskriver?
Begrunnelse
Da Helse Nord vedtok nye kriterier for selektering av gravide i 2012, ble fødetilbudet i Lofoten omgjort til en jordmorstyrt fødestue med akuttberedskap. I følge veilederen ”Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen” skal en risiko- og konsekvensanalyse ligge til grunn før slike beslutninger tas. Helse Nord har ikke foretatt en slik analyse i forkant av omlegging av fødselsomsorgen i Lofoten som fører til store endringer i fødetilbudet. I veilederen står det også at helseforetaket skal «vurdere om enkelte små fødeavdelinger unntaksvis skal bestå av geografiske hensyn», i tillegg til at kvalitetskravene i fødetilbudet innfris.
Seleksjonskriteriene i fødselsomsorgen er ment å fremme kvalitet for fødende, men oppleves for de gravide i Lofoten som en betydelig belastning og fører til reduserte muligheter for fars deltakelse. Lofoten er et værutsatt område av betydning for både fly-, båt- og veitransporten, og selekterte fødende må reise hjemmefra én uke før termin og tilbringe siste del av svangerskapet på hotell. Gravide i Lofoten risikerer en reise på inntil 27 mil, det er ikke etablert følgetjeneste og det er en erkjent mangel på flykapasitet mellom Lofoten og Bodø.
Før omleggingen hadde Lofoten en forsterket fødestue som i realiteten fungerte som en fødeavdeling, og som ivaretok mellom 60-70 % av alle fødende.
2011 ble det født 259 barn med bosted Lofoten. Omleggingen har ført til at ca.70 % av de gravide i Lofoten nå må føde ved Nordlandssykehuset Vesterålen eller Nordlandssykehuset Bodø og alle gravide må inntil de når uke 36 i svangerskapet forholde seg til en usikkerhet om fødested.