Sonja Irene Sjøli (H): Det er anslått av opp mot 30 % av den voksne befolkningen lider av kroniske smertetilstander. Siden 2007 har HOD stilt krav om at helseforetakene i samarbeid med primærhelsetjenesten skal styrke tilbudet til denne pasientgruppen ved at det skal etableres smerteklinikker i alle fylker. Mange kroniske smertepasienter kommer dårlig ut av dagens refusjonsordning med individuelle refusjon.
Hva er status for arbeidet med å etablere smerteklinikker, hva tenker statsråden når det gjelder refusjonsordningen?
Begrunnelse
Ved en konferanse om smertebehandling i Oslo den 9. mars 2012, som samlet bortimot 300 leger og sykepleiere fra hele landet, ble det ifølge et oppslag i Dagens medisin 21. mars 2012 hevdet at helseforetakene ikke følger opp helsedepartementas oppdrag om å styrke tilbudet til kroniske smertepasienter. I en interpellasjonsdebatt i Stortinget 12. mars 2012 uttalte helseminister Strøm Erichsen at det var etablert tverrfaglige smerteklinikker i alle fylker unntatt to. Erfaringen viser at det bare er fem-seks smerteklinikker, og at det feilrapporteres ved at man teller med tilbudet om lindrende behandling.
Siden 2007 har departementet stilt krav om at foretakene i samarbeid med primærhelsetjenesten skal styrke tilbudet til pasienter med kroniske smerter. Det skal legges til rette for tilstrekkelig kompetanse og kapasitet. Det ble ved nevnte konferanse også tatt opp problemene med refusjonsordningen ved kroniske smerter. I dag kan allmennlegene forskrive morfinlignende medikamenter til de som har behov for det, men det er bare sykehusspesialistene som kan foreskrive slike legemidler på blå resept. Fra enkelte faglig hold er det tatt til orde for å endre reglene for forskrivning av smertestillende legemidler på forhåndsgodkjent refusjon for selekterte pasienter med langvarige smerter av kjent årsak som f.eks. pasienter med artrose og langvarige smerter.
Det begrunnes med at dagens ordning gir pasienter med god økonomi og bosted med god spesialistdekning best tilgang på god og nødvendig behandling.