Mette Hanekamhaug (FrP): Norske studenter som tar hele eller deler av sin utdanning i utlandet er en viktig ressurs for landet, da de oppnår en unik kompetanse både innenfor eget fagfelt og internasjonal erfaring. Storbritannia har flere universitet i verdenstoppen og norske studenter her er viktig. Men som eneste EU-land krever de høyere studieavgift for studenter herfra.
Ser statsråden behovet for å legge press på Storbritannia om å også innlemme studenter fra EØS-land i gruppen med lavere studieavgifter?
Begrunnelse
For Norge som nasjon er det viktig å tilstrebe ervervelse av mest mulig kunnskap og kompetanse innenfor flere sentrale samfunnsområder. Til tross for flere gode forsknings- og kunnskapsmiljø her til lands er vi også avhengige av å ta del i den internasjonale kompetansen. Fremskrittspartiet mener derfor at vi må delta på internasjonalt anerkjente arena innenfor forsking- og kunnskapsutvikling.
Storbritannia har flere internasjonalt anerkjente universitet og andre utdanningsinstitusjoner, og som en del av vårt nasjonale kunnskaps- og kompetanseløft er innhenting av kompetanse herfra uvurderlig. Norge bør derfor ha som strategi å muliggjøre studier i disse landene på best mulig måte.
I dag er Storbritannia det eneste landet i EU som ikke lar studenter fra EØS-land ha samme studieavgifter som de studentene fra andre EU-land får. Det gjør at de norske studentene som velger å likevel studere i disse landene får et langt høyere studielån enn sine medstudenter på tilsvarende studier i andre EU-land. Den store gjeldsbelastningen studieopphold i Storbritannia faktisk representerer gjør at flere studenter velger å ikke dra til disse landene. Dermed går Norge glipp av kunnskap vi egentlig kunne nytt godt av.
Norske myndigheter tok saken opp i 2007, men opplevde da å få avslag på forespørsel om regelendring. Siden den gang er ingenting blitt gjort. Fremskrittspartiet mener tiden er overmoden for å ytterligere kontakte britiske myndigheter om temaet og legge større vekt bak kravet om likebehandling.