Laila Dåvøy (KrF): Overgangsperioden for avvikling av særreglene for eldre dagpengemottakere er nå avsluttet. De fleste som har var omfattet av den opphevede overgangsordningen er nå en del av langtidsgarantien, som skal sikre tilbud om arbeid eller arbeidsrettede tiltak. Dessverre finnes det noen som ikke innbefattes i denne ordningen og som trenger et forsvarlig tilbud.
Hvilket tilbud utenom sosialhjelp sikrer statsråden at disse menneskene får fra Nav, og hvordan sikres en lik behandling av tilfellene?
Begrunnelse
Ifølge regelverket kan dagpenger gis i inntil to år. Tidligere forelå det unntak for eldre personer over 64 år som medførte i praksis at de kunne få dagpenger i inntil fem år. Særreglene for dagpengemottakere over 64 år ble avviklet med virkning fra 1. januar 2011, men ble erstattet av særregler i en overgangsperiode som varte frem til 1. juli 2012.
Bakgrunnen for overgangsordningen var å sikre dagpengemottakerne forutsigbarhet i ytelsen. Når særreglene nå er helt avviklet, innebærer det at det gjelder samme regler om dagpengeperiodens varighet for alle dagpengemottakere.
Ifølge tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet pr. mars 2012 hadde nærmere 70 prosent av de som var omfattet av overgangsordningen rett til uttak av full alderspensjon, eller gradert alderspensjon. De aller fleste som var omfattet av overgangsordningen, får nå enten alderspensjon eller har funnet seg arbeid.
Dessverre er det noen mennesker som ikke har arbeid, som får utbetalt alderspensjon eller er omfattet av langtidsledighetsgarantien. Det medfører at de ikke sikres ytelser til livsopphold. Tidligere statsråd Bjurstrøm har lovet menneskene det gjelder et tilbud uten at det spesifisert hva det innebærer.
Forutsigbarhet er viktig for denne gruppen mennesker, og tilbudet som gis må være forsvarlig slik at de har mulighet til å betale sine forpliktelser innenfor en rimelighetens grense.